KAMİL ELİBOL/ANKARA

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın “Kara kutusu” olarak bilinen eski İstanbul Bölge Başkanı ve Tansu Çiller’in Başbakanlığı dönemindeki istihbarat danışmanı Nuri Gündeş, 90 yaşında hayatını kaybetti. Gündeş, MİT Yurtdışı İstihbarat Başkanı iken ASALA operasyonlarını o dönem Avrupa işlerine bakan Kenan Evren’in kızı Şenay Gürvit’le birlikte yöneten isim olarak biliniyor.

‘’YANAKLARINDAN ÖPERİM’’

İstanbul’daki evinde hayatını kaybeden Gündeş, 1964-1986 yıllara arasında MİT’te üst düzey görevlerde bulundu. 1977-1984 arasında MİT’in İstanbul Bölge Başkanlığı yaptı. Gündeş, bir TV programında organize suç örgütü lideri Alaeddin Çakıcı’dan söz ederken, “Dinliyorsa yanaklarından öperim’’ demişti.
1950’li yıllardan başlayan anılarını “İhtilallerin ve Anarşinin Yakın Tanığı” adıyla kitaplaştırmıştı. Fethullah Gülen Cemaati’nin CIA ile ilişkisi olduğu yönünde iddialarda da bulunan Gündeş’in, Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı’yı ASALA operasyonları için görevlendirdiği bilgisi de kamuoyuna yansımıştı.

ASALA OPERASYONLARI

90 yıllık ömrüne derin “sırlar” sığdıran Nuri Gündeş, yurtiçi ve yurtdışında yapılan operasyonların ASALA’nın kanlı eylemlerinin durdurulmasında etkili olduğunu belirterek şunları söylemişti:
“ASALA operasyonlarını ben yönettim. ASALA'nın nasıl bitirildiği devletin ilgili kayıtlarında bellidir ama uluslararası sorunlara yol açmamak nedeniyle bunlar açıklanmıyor. Ara Toranyan'ın Paris'te arabasına kuru kafa resmi çizildi. Korkup kendisini tehlikede hissetti. Yaptığı işlerden vazgeçmesini temin ettik’’