Motorlu taşıt vergisi ödeme nasıl yapılır, MTV nasıl hesaplanır? MTV nedir? Motorlu taşıt vergisi kredi kartı ile ödeme alan banklar hangileridir? Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) 2015 yılına ilişkin ikinci taksitinin ödeme süresi 31 Temmuz 2015 Cuma günü sona erdi.

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler, bu taşıtlar dışında kalan motorlu kara taşıtları, uçak ve helikopterler (Türkkuşu, Türk Hava Kurumuna ait olanlar hariç) yılda iki kez ödenmek üzere motorlu taşıtlar vergisine tabidir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi;

• Anlaşmalı bankaların kredi kartı ile Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasında (www.gib.gov.tr) yer alan İnternet Vergi Dairesi/Motorlu Taşıtlar/Motorlu Taşıtlar Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme bölümüne giriş yapılarak,

• Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak,

• Motorlu Taşıtlar Vergisi yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne veya Motorlu Taşıtlar Vergisini tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi Müdürlüklerine başvurarak  ödenebilir.

Vergi tahsil yetkisi verilen bankalar ve katılım bankaları
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=410

Gelirler İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi
https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp

MTV (Motorlu Taşıt Vergisi) hesaplaması

Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) öncelikle, aracın cinsine göre kanunda belirtilen tarifelere göre belirlenmektedir. Örnek olarak aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olmasına göre belirlenmiş olan kanunda belirli tarifeler bulunmaktadır. Vergi dairesine gidildiği zaman, aracın yaşına ve silindir hacmine göre bu tarifelerde belirtilen oranlarda belirlenmiş olan vergi tutarı sistemde karşımıza çıkar. Kamyon ve kamyonet ile otobüslerde ise aracın yaşının yanında azami toplam ağırlığına da bakılmak suretiyle motorlu taşıtlar vergisi hesaplanmaktadır.

Araç yaşı nasıl hesaplanır?

Aracın yaşını ilgili MTV ödemesinin ait olduğu yıldan, aracın modelini çıkartıp sonuca 1 ekleyerek bulabilirsiniz. Örneğin 2010 model bir aracınız varsa 2015 yılı MTV ödemesi için araç yaşını 6 (2015-2010+1=6) olarak seçmelisiniz.

Bu özellikte taşıtlar için motorlu taşıt vergisi ödenmez

1- Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar

2- Karşılıklı olmak şartı ile, yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ve ait taşıtlar,

3- Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.

4- Hurdaya çıkmış araçlar. (Aracın geçmiş dönemlere ait borcu olmamak kaydı ile)

5- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar.