Bugünlerde bir firmanın reklamında kullandığı Okapi hayvanı ilgi çekiyor. Zebra, Zürafa ve eşek karışımına benzeyen Okapi nedir merak ediliyor. İşte Afrika2nın steplerinde yaşan bu garip hayvan hakkında detaylar...

OKAPİ NEDİR?


Okapi zürafagiller familyasından geviş getiren bir çift toynaklı türüdür. İlk bakışta görünüşü bir zürafadan daha çok atı andırır ve arka kısmında zebralarda olduğu gibi siyah beyaz çizgiler vardır. Orman zürafası veya kısa boyunlu zürafa olarak da isimlendirilimektedir.

Okapi adlı bu hayvanın postu çikolata renginde olur, kadifeye benzer ve hafif kırmızımsı parlar. Arka bacaklarının üst kısmında siyah beyaz çizgileri vardır. Yüzü de siyah-beyazdır. Bacakları zürafa gibi olmasa da gayet uzundur. Erkeklerin iki kısa boynuzu olur. Dişilerin boynuzu yoktur. Okapilerin dilleri koyu mavi renktedir.

Bir Okapi ortalama 230 kg ağırlığında, 2 metre uzunluğunda, 1,60 m boyunda olur. Kuyrukları 40 cme kadar uzar. Dişi Okapiler genelde erkeklerden biraz daha büyüktür.



Okapilerin yaşadığı tek ülke Kongo Cumhuriyeti'dir. Okapiler ülkenin kuzeyinde ve doğusunda bulunan büyük tropik orman olan Ituri Yağmurormanı'nda yaşarlar. Burada yaklaşık olarak 10.000-20.000 okapi bulunur.

Okapiler ot, mantar ve meyve yerler. Gündüz aktiftir ve ormanda hep sabit kalan yollarda dolaşırlar. Dişilerin kendilerine ait bir bölgeleri olur ancak erkeklerin bölgeleri pek sabit değildir.

Okapiler yalnız yaşarlar. Nadiren ufak bir sürü halinde yaşadıklarına da rastlanıldığı olmuştur, ancak hangi sebeple böyle kısa süreli sürüler oluşturdukları sorusu henüz yanıtlanamamıştır. Ortalama 25-30 yıl kadar yaşayabilirler.