Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her sene yapılan Seviye Tespit Sınavı (2015-DİB-MBSTS) bu sene ÖSYM tarafından yapıldı. 22 Şubat'ta yapılan 2015-DİB-MBSTS sonuçları ÖSYM tarafından yayımlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı kadrolu ve sözleşmeli personele yapılan Seviye Tespit Sınavı (2015-DİB-MBSTS) sonuçları, sayısal bilgiler ve soru kitapçığının %10' ÖSYM tarafından erişime açıldı. Aşağıda verdiğimiz linkten T.C. kimlik numaranız ve şifreniz giriş yapıp Seviye Tespit Sınavı sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

2015 Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı Sonuçları

ÖSYM tarafından açıklanan Diyanet İşleri Başkanlığı mesleki bilgiler seviye tespit sınavı sonuçları için yaptığı duyuru;

DUYURU
(03 Mart 2015)

2015 Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (2015-DİB-MBSTS): Sınav Sonuçlarının Açıklanması

22 Şubat 2015tarihinde yapılan 2015 Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavının (2015-DİB-MBSTS) değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır.

Sınav sonuçları 03 Mart 2015 günü saat 17:30’dan itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanacaktır.

Adaylar sınav sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

Sınav sonuçlarına ilişkin sayısal bilgilere ve sınav sorularının %10'undan oluşturulan Temel Soru Kitapçığı'na aşağıdaki bağlantılardan erişilebilecektir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

2015-DİB-MBSTS Temel Soru Kitapçığı (% 10) 

DİYANET İŞLERİ SEVİYE TESPİT SINAVINI NEDEN YAPIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı ilgili mevzuatı uyarınca;
1.      Cami görevlilerinin görev yeri değişikliği,
2.      Başkanlığımız personelinden başka unvanlarda görev yapmakta iken Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip veya müezzin-kayyım unvanlarına müktesebi olanların naklen, müktesebi olmayanların ilk defa naklen atanmaları,
3.      Kariyer unvanları basamaklarında yükselmeler,
4.      Yurtdışı ile hac ve umre hizmetlerinde (hac ve umre hizmetleri için Müftü, Vaiz ve Eğitim Görevlileri hariç) din görevlisi görevlendirmeleri,
için Başkanlıkça yapılacak sınavlara katılmak isteyenlerin Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavından (MBSTS) Başkanlıkça belirlenen puanı almaları şarttır.

ÖSYM TARAFINDAN SEVİYE TESPİT SINAVI YAPILACAĞINA DAİR AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin 1 inici fıkrasında “Görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla yılda bir Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılabilir. Bu sınav Başkanlıkça yapılabileceği gibi başka kamu kurum veya kuruluşlarına da yaptırılabilir. Sınavın yeri ve zamanı ile sınavda sorulacak sorular Başkanlıkça belirlenir ve sınavı yapacak kuruma bildirilir. Başkanlıkça gerekli görülmesi halinde sınav soruları ÖSYM’ye veya üniversitelere de hazırlatılabilir.” hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla, Başkanlığımız ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) arasında imzalanan protokol uyarınca 2015 yılında MBSTS, ÖSYM tarafından yapılacaktır.
Sınavın organizasyonu, sınavın uygulanması ve sınav sorularının hazırlanması tamamen ÖSYM’nin sorumluluğunda gerçekleştirilecektir.

BAŞVURU ŞARTLARI:
Bu sınava Diyanet İşleri Başkanlığı personeli (kadrolu ve sözleşmeli) katılabilecektir.

SINAV SORULARI:
Sınavda adaylara, çoktan seçmeli 80 sorudan oluşan bir test uygulanacaktır.

SINAV SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ:

1.Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Değerlendirme, her sorunun değeri aynı olmak üzere 100 puan üzerinden yapılacaktır. Adayların doğru cevap sayısı ham puanı olacaktır. Aşağıdaki formül kullanılarak adayların 100 üzerinden puanları hesaplanacaktır.
2.Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde bu soru, ilgili testte en az bir işareti bulunan tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir.

SINAV KONULARI:

1. Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
2. Tefsir
3. Akaid & Kelam
4. Fıkıh & İlmihal
5. Hadis
6. Siyer & İslam Tarihi
7. Dinler ve Mezhepler Tarihi