Saygı ÖZTÜRK / ANKARA

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 7 Haziran seçim sürecinde, “RTÜK Üyelerinin yayın ilkelerini ve yayın adaletini gözetmeyerek denetim görevinden kaçındıkları” iddiası ile başlattığı ön inceleme kapsamında soruşturma başlattı ve 9 Üst Kurul Üyesinin yazılı ifadesine başvurdu.

7 Haziran 2015 günü yapılan Milletvekili Seçimi için 10 Mart 2015 tarihinde başlayan seçim süreci boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplu açılış törenleri yaparak, bu törenlerde iktidar partisi lehine, muhalefet partileri aleyhine söylemlerde bulunmuştu. Denetim dışı bırakılmıştı.

Söz konusu durum RTÜK’te tartışma yaratmış, “Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarının radyo ve televizyonlarda yayınlanması durumunda bu sürelerin iktidar partisi lehine olan sürelere dahil edilmesi” istenmiş, ancak AKP’li 5 RTÜK üyesinin karşı oylarıyla reddedilmişti.

Seçim süresince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ve radyo ve televizyonlarda yayınlanan iktidar partisi lehinde, muhalefet partileri aleyhine yaptığı tüm konuşmalar denetim dışı bırakılmıştı.

CHP’li Oğuz OYAN’da 2 Haziran 2015 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına YSK ve RTÜK üyeleri hakkında, “Kanunla verilen yönetim ve denetim görevleri yapmadıkları” gerekçesiyle “Görevi ihmal suçu” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Yazılı ifadeleri istendi

Cumhuriyet Başsavcılığı, “7 Haziran 2015 günü yapılan 25. Dönem Milletvekili Seçimi için 10 Mart 2015 tarihinde başlayan seçim süreci boyunca Sn. Cumhurbaşkanı’nın toplu açılış törenleri yaparak halka hitap ettiği, bu törenlerde İktidar partisi lehine, muhalefet partileri aleyhine açıklamalarda bulunduğu, bu durumun Anayasa ve Yasalara aykırı olduğunu” ifade ederek, “Bu durumun yayın ilkeleri öve yayın denetimine ilişkin hükümlere aykırı olduğu, buna rağmen RTÜK Üyelerinin yayın ilkelerini ve yayın adaletini gözetmeyerek denetim görevinden kaçındıkları” iddiasıyla Başbakanlık Teftiş Kurulu’ndan RTÜK Üyelerinin sorgulanmalarını talep etti.

Başbakanlık Teftiş Kurulu da Başbakanlıktan aldığı onayla RTÜK Üyelerinin konuya ilişkin yazılı açıklamalarını talep etti. Başbakanlık Başmüfettişleri Ferhat Karaş, Müfettiş Cumali Aytekin ve Müfettiş Yardımcısı Enes Mermerci imzasıyla üyelere gönderilen “gizli” kayıtlı yazıda, ön inceleme konusu da belirtildi.

Demirdöğen’e RTÜK üyeliği

Ali Öztunç’un CHP’den milletvekili aday adayı olması nedeniyle boşalan RTÜK üyeliğine, CHP kontenjanından gazeteci İsmet Demirdöğen getirilecek. Demirdöğen’in RTÜK üyeliği bu hafta gerçekleşecek. Hürriyet’in CHP muhabiri Okan Konuralp'in ise gazeteden ayrılıp CHP İletişim Başkanlığı’na geçeceği öne sürüldü.