Bilindiği gibi 29 Mart 2015'te gün ışından daha fazla yararlanılabilmesi için saatler 1 saat iler alınmıştı. Peki saatler ne zaman geri alınacak? Günler kısalıyor ve saatlerin geri alınma zamanı giderek yaklaşıyor. Kış saati uygulaması ne zaman başlayacak sorusunun cevabı resmi gazete yayımlanan bakanlar kurulu kararında!

17 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar kurulu kararına göre saatler 25 Ekim Pazar günü ise saat 04.00′ten itibaren de 1 saat geriye alınacaktı fakat 1 Kasım'da yapılacak erken genel seçimde doğu illerinde karanlıkta oy kullanmaması için kış saati uygulamasına 8 Kasım'da geçilmesine karar verildi.

Doğu ve Güneydoğu'da sandıkların saat 16.00'da kapanacak olması, saatlerin geri alınması halinde bölgede havanın erken kararması karşısında, yaz saati uygulamasına 8 Kasım'a kadar devam edilmesi planlanıyor. Uygulama 8 Kasım'a ertelenecek. Böylece bölgede sandıkların akşam karanlığında açılmasının önüne geçilecek.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir. Ülkemizde de he sene yaz saati uygulaması yapılmakta ve sonbaharda normal saate geri dönülmektedir.