Başbakanlık’tan alınan özel izinle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne geçen Sarımsaklı Plajına imar dolgu planı hazırlandı. Büyükşehir ayrıca, Ayvalık Belediyesi’nin düzenleyip bir süre önce halkın kullanımına açtığı Cunda Mesire Yeri’ne de göz dikti.

Ayvalık Hürses'ten Oya Uğral'ın haberine göre; başbakanlığın özel izniyle AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne geçen Sarımsaklı’daki yaklaşık 800 dönümlük plaj alanı ile ilgili ortaya çıkan projeler Ayvalık sakinlerini kaygılandırdı. Özellikli kumundan ve denizinin temizliğinden ötürü dünyanın sayılı plajlarından olan Sarımsaklı kumsalı, Büyükşehir’in yüzde 5’lik imar planlaması ile betonlaşma tehdidi altında.

YAĞMA YOK…

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Balıkesir-Çanakkale 1/100 binlik planları ile bölge için öngörülen kalkınma planına dikkat çekerek,”Ayvalık’ın da içinde bulunduğu geniş bir alan turizm bölgesi ilan edildi. Bakanlık, doğal SİT alanlarının yeniden belirlenmesine yönelik çalışma başlattı. Tüm bu gelişmeler değerlendirildiğinde Ayvalık rant alanına çevrilip kentin geleceği ipotek altına alınıyor. Yerel yönetime ve burada yaşayan insanlara sormadan masa başı karar alanlar, karşılarında halkı bulur.Bizler, turnikelerden denize girmek istemiyoruz. Büyükşehir, gözüne kestirdiği yere el koyuyor.Yok öyle yağma.Ayvalık’ın çakıl taşını bile kimseye vermeyiz. Artık yeter. Gerekirse Taksim Gezi Parkı eyleminin ikincisini de Ayvalık’ta başlatırız”dedi.

AĞIZLARININ SUYU AKIYOR

Madra Barajı’nın yanlış planlamasından dolayı Sarımsaklı Plajı’na kum akışının durduğuna yönelik uzmanların uyarılarını anımsatan Sarımsaklı Turizm Derneği’nin eski yöneticilerinden ve otel işletmecisi Fikret Çavdar ise, “Kıyı Kanununa aykırı şekilde kumsala beton dökülmesi hem Sarımsaklı’yı hem de bölge turizmini bitirir. AKP’nin arsa rantı yaratma çabasıyla sahil herkesin ağzının suyunu akıtıyor. Türk Hava Kurumu arsasına yapılacak sosyal tesis ve plajın yapılaşmaya açılması Sarımsaklı’nın başına bela olur.Ayrıca, plaja yapılacak yat bağlama iskeleleri ise hem su altı yaşamına zarar verecek, hem de deniz araçları sahilin güvenliğini tehdit edecektir”diye konuştu.

HUKUKSAL VE EYLEMSEL…

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu Sözcüsü Şükrü Kaygısız da,gelişmelere göre platform olarak gerek hukuksal, gerekse eylemsel olarak her türlü tepkilerini ortaya koyacaklarını vurguladı.

MESİRE ALANINA DA GÖZ KOYDULAR

Dönemin Belediye Başkanı Ahmet Tüfekçi tarafından Cunda yolu üzerindeki Hazine’ye ait 114 dönümlük alan, 2004 yılında ağaçlandırılıp belediye fidanlığı olarak kullanılıyordu.Ayvalık Belediyesi de bir süre önce arazinin 25 dönümlük kısmını mesire yeri şeklinde düzenleyip yurttaşların kullanımına sunmuştu.Çoluk çocuk Ayvalıklıların mangalını yapıp, denizine girdiği alan için Büyükşehir, haziran ayı meclis toplantısında tahsis talebi kararı aldı.

DENİZİNE, KUMUNA, DOĞASINA…

“Ayvalıklılar yıllardır gözü gibi koruduğu alanı kimseye vermez” diyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer,”Biz yerel yönetim olarak Ayvalık’ın denizine, kumuna, doğasına zarar verecek her türlü girişime karşı dururuz.Ayvalık’a ancak yıllardır olduğu gibi bugün de burada yaşayanlar sahip çıkar”dedi.