Belçika'daki Türk asıllı milletvekili Mahinur Özdemir'in, Ermeni tezlerini tanımadığı gerekçesiyle partisinden ihraç edilmesi, Belçika'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.

Başta, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşu üyesi kadınlar, Beyoğlu Sıraselviler Caddesi'ndeki başkonsolosluk binası önünde bir araya geldi.

"Hepimiz Mahinuruz" ve "Mahinur Özdemir onurumuzdur" pankartları açan grup üyeleri, Türkçe, İngilizce ve Fransızca "Dik dur eğilme, özgün Türkiye seninle" ve Mahinur Özdemir, yalnız değilsin" sloganları attı.

KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, grup adına yaptığı açıklamada, Özdemir'i, Ermeni tezlerini tanımadığı gerekçesiyle partiden ihraç eden Merkez Hümanist Demokrat Parti (CDH) yönetimini kınadıklarını belirtti.

Belçika'nın Afrika'da, Kongolulara yaptığı soykırımı hatırlatan Yılmaz, "Görülen odur ki, 1915 olaylarıyla ilgili Belçika parlamentosu tarihi gerçekleri araştırma gereğini duymadan aldığı siyasi bir karar üzerinden, kendi halkı tarafından seçilmiş bir milletvekilini ifade özgürlüğü kapsamından çıkarıp, cezalandırmaktadır" dedi.

Partinin verdiği kararla Mahinur Özdemir'in, Müslüman ve kadın kimliğiyle 2 kez dezavantajlı konuma düşürüldüğünü anlatan Yılmaz, "Kararla Avrupa ve Belçika'da İslamofobi'nin bir tezahürü olasılığından endişe duymaktayız. Kararın hızla insan ve kadın onuruna yakışır bir şekilde düzeltilmesini ümit ediyor ve bekliyoruz" diye konuştu.

Sümeyye Erdoğan, başkonsolosla görüştü

KADEM Başkan Yardımcısı aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ise Mahinur Özdemir'in Avrupa'nın ortasında, Belçika'da, kendi emeğiyle bir yerlere gelmiş bir siyasetçi olduğunu vurguladı.

Özdemir'in ifade, düşünce ve hatta siyaset yapma özgürlüğünün engellendiğini ifade eden Erdoğan, "Bunu şiddetle, esefle kınıyoruz. Demokrasinin ve Mahinur Özdemir'in yanındayız" diye konuştu.

Sümeyye Erdoğan, daha sonra başkonsolos Henri Vantieghem'in daveti üzerine , başkonsolosluğa girerek Vantieghem ile görüştü. Yaklaşık yarım saatlik görüşmenin ardından Başkonsolos Vantieghem'in Erdoğan'ı kapıya kadar uğurladı.

Erdoğan çıkışta yaptığı açıklamada, Henri Vantieghem'in, taleplerini hem Belçika'ya hem de ilgili partiye ileteceğini söylediğini aktardı. Bu arada Sümeyye Erdoğan açıklama yaparken, T24 muhabiri polis tarafından engellendiğini iddia etti. (AA)

Brezilya senatosu 1915’i ‘soykırım’ olarak tanıdı

Brezilya senatosu 1915’i ‘soykırım’ olarak tanıdı