Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), milyonlarca öğrenci ve binlerce öğretmeni doğrudan ilgilendiren dershane konusunu pazartesi karara bağlaması beklenirken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershanelerden doğacak takviye kursu açığını kapatmak için öğrencilerin yanı sıra lise mezunları için Türkiye genelinde halk eğitim merkezleri ve okullarda düzenlenecek ücretsiz takviye kurslarının ayrıntılarını belirledi.

Takviye kurslarına başvurular dershanelerin kapatılacağı 1 Eylül’den itibaren alınacak, kurslar 1 Ekim’de başlayacak.

MEZUNLAR DA ÖĞRENCİLERDE YARARLANACAK

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, bakanlık, okulları ve halk eğitim merkezlerini, haftanın her günü eğitim çalışmalarının sürdüğü ortamlara dönüştürecek hazırlık sürecini tamamladı. Kurslara ilişkin detaylar 14 Temmuz Salı günü gerçekleştirilecek toplantıda, 81 ilin milli eğitim müdürüyle paylaşılacak. 2015-2016 eğitim öğretim yılında ortaokul ve lise öğrencilerinden 1 Eylül’de başvurular alınacak, 1 Ekim itibarıyla da ders saatleri dışında ve hafta sonlarında öğrencilerin tercihine uygun gün ve saatlerde kurslar başlatılacak. Lise mezunları için de başvuru ve kurs başlama tarihi aynı olacak. Öğrenci ve mezunlar, bir dönem boyunca an az 36 saat olmak üzere, bir dersten ortalama 96 saate kadar takviye kursu alabilecek. MEB tarafından ihtiyaç duyan, talep eden bütün gençlere bu imkan tanınacak.

AYM’YE İPTAL DAVASINI CHP AÇMIŞTI

Dershanelerin kapatılması kararına karşı CHP’nin 1 Mart 2014’te ‘Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptalini istemişti. Mahkemenin konuyla ilgili 13 Temmuz’da karar vermesi bekleniyor. Söz konusu düzenleme dershanelerin kapatılmasını içeriyor.