Deniz AYHAN/ANKARA

Böylelikle Diyanetten tarıma, ticaretten kültüre kadar, sayıları binleri bulan müşavir ve ataşe kadroları yine genişletildi.

Hemen her bakanlıktan "Müşavir" ya da ''Ataşe'' adı altında yurtdışına gönderilen kırmızı pasaportlu temsilcilere, ayda en az 5 bin dolar maaş ödeniyor. Bu atamalarda iktidara yakın isimler tercih ediliyor.

TARZANCA YÖNETMELİK

Bazı bakanlıklar da, yurt dışı teşkilat yönetmeliklerini değiştirdi ve atamalara ilişkin şartları esnetti. Kurumlarda Daire başkanı ve daha üst düzeyde görev yapanların, yurt dışına atanmaları sırasında aranan, yurt içinde zorunlu çalışma süreleri ile yabancı dil bilme şartı kaldırıldı. Bu değişiklikler ‘’Tarzanca yönetmelik’’ olarak adlandırıldı.

‘’BİZİM GİBİSİ YOK’’

Bir süre önce TBMM’de ‘’Türkiye’nin yurt dışı teşkilat kadroları’’ konusunda Meclis Araştırması yapılmıştı. Bu konudaki raporda ‘’Türkiye dışarıda müşavirler ordusuna sahiptir. Büyük bölümü ihtiyaç dışıdır ve yabancı dil bilmemektedir. Aynı temsilcilikte Maliye, Hazine, Dış Ticaret ve DPT'nin müşavirleri vardır. Bu dört müşavirin yan yana bulunduğu tek örnek Türk temsilcilikleridir ‘’ denilmişti. Türkiye’nin yurt dışında Dışişleri kadroları dışında, şu kurumlardan Müşavir ve Ataşeler bulunuyor.

Başbakanlık: İdari ataşe

Maliye Bakanlığı : Maliye müşaviri ve maliye ataşesi.

Genelkurmay Başkanlığı: Askeri ataşe

İçişleri Bakanlığı: Emniyet Müşaviri, Emniyet ataşesi ve ataşe yardımcısı, irtibat görevlisi

Adalet Bakanlığı: Adalet ve Hukuk Ataşesi

Milli Eğitim Bakanlığı: Eğitim müşaviri, eğitim ataşesi ve eğitim ataşe yardımcısı.

Gıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı: Tarım müşaviri.

Çalışma Bakanlığı: Çalışma ve sosyal güvenlik
müşaviri, çalışma ve sosyal güvenlik müşavir yardımcısı, çalışma ataşesi ve çalışma ataşe yardımcısı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı : Kültür ve tanıtma müşaviri, kültür ve tanıtma müşavir yardımcısı, kültür ve tanıtma ataşesi, kültür ve tanıtma ataşe yardımcısı.

Devlet Planlama Teşkilatı: Daimi temsilci yardımcısı, Planlama müşaviri ve Planlama müşavir yardımcısı.

Hazine Müsteşarlığı: Daimi temsilci yardımcısı, ekonomi başmüşaviri, ekonomi müşaviri, ekonomi müşavir yardımcısı ve ekonomi ataşesi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı: Daimi temsilci ve yardımcısı, Ticaret başmüşaviri, Ticaret müşaviri, Ticaret müşavir yardımcısı ve Ticaret ataşesi.

Diyanet İşleri Başkanlığı: Din hizmetleri müşaviri, din hizmetleri müşavir yardımcısı, din hizmetleri ataşesi ve din hizmetleri ataşe yardımcısı.

Basın Yayın Genel Müdürlüğü: Basın müşaviri, basın ataşesi ve basın ataşe yardımcısı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Bilim ve teknoloji müşaviri ve bilim ve teknoloji ataşesi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Aile ve Sosyal Politikalar Müşaviri ve Aile Sosyal Politikalar Ataşesi.