TEOG tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? TEOG yerleştirme puanlarına göre yapılan tercihleri 6-16 Temmuz tarihleri arasında yapan veliler, TEOG tercih sonuçlarının açıklanacağı günü merak ediyor. Tercih işlemleri tamamlandıktan sonra 14 Ağustos 2015 tarihinde yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar açıklanacaktır. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri ise, 17 - 21 Ağustos 2015, 24 - 28 Ağustos 2015 ve 31 Ağustos - 4 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

UZMANINDAN TEOG TERCİHLER İÇİN UYARILAR

MEB’in hazırlamış olduğu tercih robotunu kullanarak tercih yapan veli ve öğrencilerin, tercih listelerini kolaylıkla oluşturabileceklerini belirten Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, her şeye rağmen yapılabilecek hataları sıralayarak da uyardı;

*Yüzdelik dilimi düşük olan okulu birinci tercihe yazmak

Tercih listesi aslında sizin girmeyi en çok istediğiniz okuldan, en az tercih ettiğiniz okula doğru sıralanır. Veli veya öğrencinin yüzdelik dilimi düşük, dolayısıyla puanı yüksek olan okulu birinci sıraya yazmasındaki amaç kendini garantiye alma isteğidir. Ancak yerleştirme yapılırken daha alta yazdığınız yüksek puanlı okullara, puanınız yetse bile, birinci tercihinize yerleştirilirsiniz.

*Yüzdelik dilimine dikkat etmeden kendi isteğinize göre tercih listesi oluşturmak

Sizin yüzdelik diliminiz aslında tüm sınava girenler içindeki sıralamanızı gösterir. Okulların yüzdelik dilimi ise o okula geçen yıl yerleşen en son öğrencinin sıralamasını gösterir. Sınava giren öğrenci sayısında büyük bir değişim olmadığı sürece, okulların alacağı öğrenci sıralamasında da bir değişim olmayacaktır. Dolayısıyla seçmiş olduğunuz tüm okulların yüzdelik dilimi, sizin yüzdelik diliminizden yüksek ise, herhangi bir okula yerleşmezseniz kaydınız otomatik olarak açık liseye yapılır.

*Yüzdelik dilimi tutmadığı halde herhangi bir okulu birinci tercihe yazarak öncelikle yerleştirileceğini düşünmek

Bir okula yerleştirme yapılırken, o okula birinci tercihinde yer verenlere değil o okulu tercih edenler içinde puanı en yüksek adaya öncelik verilir.

*Kendi yüzdelik dilimindeki okullara gitmek istemediği için daha üst yüzdelik dilimindeki okullardan tercih listesi oluşturmak

Bu durumda öğrencinin hiçbir tercihine yerleşme şansı olmadığından kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacaktır.

*Okulun hangi ilçede olduğuna veya uzak okulları tercih eden öğrencilerin okulun yatak bölümü olup olmadığına bakmaksızın tercih listesi oluşturmak

Aynı puan grubundaki okullardan en iyi okul eve en yakın okuldur. Özellikle her gün artan trafikte uzak okullara gitmeyi göze almak ders çalışmaya daha az vakit kalmasına razı olmak demektir. Farklı bir ilden okul seçerken özellikle Fen ve Sosyal Bilimler Liselerini seçen öğrencilerin okulun yatılı bölümü olup olmadığına bakmaları gerekir. Tabii yatılı okulda okumayı isteyip istememekte önemli.

TEOG TERCİHLERİNE 8 YENİ UYGULAMA

1. Geçen yıl 15 olan tercih sayısı bu yıl 25’e çıkarıldı. Öğrenciler istek sırasına göre toplam 25 okul tercihi yapabilecek.

2. Farklı okul türleri tek listede tercih yapılabilecek.

3. Özel okulları tercih eden öğrenciler ‘Özel Okula Kayıt Yaptırdım, Tercih Yaptırmayacağım’ butonunu tercih ederek o okullara kayıtlarını yaptıracak. Ancak Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa ve taban puanı öğrencinin puanına uygunsa devlet okuluna başvurunun önü açık olacak.

4. Yaptığı tercihlerden birine yerleşemeyen öğrenciler, otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Ancak bu öğrenciler, boş kontenjan olması durumunda nakil isteyebilecekler.

5. Nakil başvurusu yapacak öğrencilerin bir değil, 5 tercih hakkı bulunacak. Merkezi olarak yapılan yerleştirmelerle öğrenciler uygun olan okullardan birine yerleşmeye hak hazanabilecek.

6. Nakil başvuruları pazartesiden perşembeye kadar alınacak ve Cuma günü sonuçlar açıklanacak.

7. İlk yerleştirmenin ardından kalan boş kontenjana başvuran öğrenciler en fazla 20 puan altına kadar okula kabul edilebilecek.

8. Nakil dönemi okullar açılmadan tamamlanacak, daha önce haftada bir yapılan rutin nakiller bundan sonra ayda bir defa yapılabilecek.