Murat Aydın/ SÖZCÜ EĞİTİM

Üniversitelerinin öğrencileri kapmak için yaptıkları ‘reklam’ kampanyaları tutmadı. Yaptığı kampanyalarla dikkat çeken Nişantaşı, Doğuş, Beykent, Arel gibi üniversiteler kontenjanlarını dolduramadı. İstanbul’da MEF Üniversitesi Koç ve Sabancı’yı da geçerek yüzde 99.15’le 1. Sıraya yerleşti

2015-2016 Eğitim öğretim yılı için bazı özel öğretim kurumlarında start verilirken resmi takvim 28 Eylül’de başlıyor. Üniversite ve İlk ve Orta öğretimde kayıtlar tamamlandı. Ortaöğretimde son nakiller yarın akşam tamamlanacak. Eğitim yılı başlarken en çok dikkat çeken özellikle vakıf üniversitelerinin kontenjanları ve doluluk oranları üzerine yoğunlaştı.

Tercih ve yerleştirme dönemlerinde vakıf üniversiteleri arasında yaşanan rekabet sonuçlara ne kadar yansıdı. İşte bunun analizini yapmak için İstanbul’daki vakıf üniversitelerinin kontenjan, ek kontenjan ve kayda dönüşüm oranlarını bir tablo haline getirdik. Tabloda ilk dikkat çeken üniversite MEF oldu. Daha 2 yıl önce eğitime başlayan MEF Üniversitesi doluluk oranında yüzde 100 ile 1. sıraya yerleşti. MEF’in Sabancı, Koç, Yeditepe gibi üniversiteleri de geride bırakması dikkat çekti. Yine sağlık alanında eğitim veren Bezmi Alem Üniversitesi ’de 2 sırada yer aldı.

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin’e başarının sırrını sorduk. Prof. Şahin, başarıda eğitim kadrosu ve öğrencilerle iletişimin büyük etken olduğunu belirtti. Prof. Şahin başarının sırrını şu sözlerle açıkladı: “Önemli olan tercihten önemli kayda dönüşüm. Hem ilk yerleştirmede, hem ek kontenjanlardan sonra kayda dönüşümde birinci olduk. Yüzde 99.2. İstanbul’daki 38 vakıf üniversitesi arasında birinci olduk. Bu başarıda İbrahim Arıkan’ın oluşturduğu MEF markası ve kalitesi, üniversitesinin yeniliklerle ortaya çıkması. Eğitimde Flipped Classroom uygulamasını ilk kez yapıyor olması. Ardından 3+2 eğitim sistemimizin olması. Bu uygulamada ilk 3 yıl Türkiye’de ve son 2 yıl Amerika’da ve İngiltere de ve Kanada gibi okullarda olup oralardan mastar derecesi alması. 3+1 sistemimizle 4 yılda hem lisans, hem da yüksek lisans diploması veriliyor olması. Bunların üçünde de Türkiye’de tek, Flipped Classroom ile dünyada tek üniversiteyiz. Hocalarımızın yarıdan fazlası yurt dışı doktoralı. Öğrenci yurt dışına gitse de yabancı akademisyenden ders alacak. Burada bunu sağlıyoruz.

Öğrencilerimizin yüzde 75’i ilk 100 bin içerisinde. Geçen yıldan daha iyiyiz taban puan açısından. Öğrenci artık kalitenin peşinde. Devlet olsun da ne olursa olsun demiyor. Artık öğrenci kaliteye bakıyor”

YÖK’ün uygulamaları konusunda da konuşan Prof. Şahin, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın yükseköğretim için bu güne kadar atılmayan adımları attığını belirterek “Yekta bey bir adım atmadan önce biz Rektörlere, Mütevelli Heyetlerine soruyor. Bire bir olmasa da yazı ile soruyor. Burada görüşlerimizin uygulamalara yansıdığını görüyoruz. Başarılı bir performans sergiliyor. İstediğimiz zaman ulaşabiliyoruz. YÖK Başkanı Saraç mevcut yasalar çerçevesinde yapabileceğini yapıyor. Tıp ve hukuk fakültelerinde taban puan uygulamasını de rektörlere sorarak yaptı” dedi.

İŞTE ÜNİVERSİTELERİN KAYIT DURUMUNU GÖSTEREN KRİTİK TABLO

Yaptıkları kampanyalarla dikkat çeken Nişantaşı, Arel, Beykent, Gelişim, Maltepe gibi üniversiteler ilk yerleştirmelerden sonra ek kontenjanlarla kayıtlarda kayıp verdi. Yüzdelik dilimde daga geri sıralara düştü. Koç Üniversitesi de ilk yerleştirmede yüzde 100 doluluk oranına erişmesine rağmen ek yerleştirmede yüzde 96 ile 8. sıraya geriledi.