Foto: Chinese Cultural Relics


Çinli arkeologlar tarafından bir araştırma sonucunca Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Qingzhou kentinde 2300 yıllık bir mezarın içerisinde keşfedilen bir oyun dünya genelinde merak uyandırdı. Bir adet tahta parçasına yer verilen oyunda üzeri hayvan dişleriyle oyulmuş bir çeşit zara benzeyen tahtanın üzerinde, bulut gök desenleriyle çevrilmiş iki adet göz bulunuyor.

Zarın üzerindeki 14 yüzün 12’sinde eski Çin yazısına ait olduğu belirtilen 1’den 6’ya kadar rakamlar yer alıyor, diğer kalan iki yüz ise boş bırakılmış.

Webtekno’da yer alan habere göre bu esrarengiz oyun Çinliler tarafından oynanan ‘Bo’ isimli bir oyunun parçası olduğu tahmin ediliyor. Ancak bazı arkeologlar tarafından ‘Liubo’ isminde başka bir oyun olabileceği ihtimali üzerine oyunun nasıl oynandığına dair araştırmalar ve denemeler yapıldığı bilinmekte.

Yapılan araştırmalarda oyunun tam olarak nasıl oynandığı, kurallarının nasıl olduğu hala çözülebilmiş değil. Dönemin insanlarının 1500 yıl önce oynamayı bıraktığı anlaşılan bu oyunun kurallarının oynandığı süre içerisinde birçok kere değişmiş olabileceği ihtimalinin de üzerinde duruluyor. Mezarda aynı zamanda bu oyunu götürmek isteyen hırsızlara ait olduğu düşünülen insan iskeleti de bulunmuş.