Sidney Üniversitesi arkeoloji ekibi tarafından yapılan araştırmalarda MÖ. 300 yılına tarihlenen bir tiyatro yapısı keşfedildi. Kıbrıs Eski Eserler Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada tiyatronun, adada türünün en eski örneği olduğunu açıkladı.

GÖSTERİ VE PERFORMANS ALANI


Arkeofili'de yayınlanan habere göre yapılan açıklamada; bu tiyatronun MÖ. 300 ile MS. 365 yılları arasında 665 yıl kadar gösteri ve performans mekanı olarak kullanıldığı ve büyük bir deprem ile yapının kullanımının sonlandığı belirtildi. Ayrıca araştırmacılar son çalışmalarda MS. 2. yüzyıla ait bir nymphaion (Çeşme yapısı ) dahil olmak üzere çevredeki diğer yapılar ile beraber tiyatroyu değerlendirmeye çalışıyorlar.

Kıbrıs’ın güneybatısında bulunan Nea Paphos Helenistik – Roma yerleşmesindeki tiyatro yapısı kazıları Sidney Üniversitesi Arkeoloji bölümü tarafından yürütülmekte. Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan antik kentte iki yıldır çalışmalar yapılmakta. Eylül ayında ise ekip tarafından tiyatro bölgesinde jeo haritalama çalışmaları yapıldı. Ekip hemen tiyatronun güneyinde ise tiyatroya ulaşan yol olduğunu düşündükleri 8.4 metrelik bir roma yolunu da ortaya çıkardı. Ayrıca ortaya çıkarılan yolun yönü düşünüldüğünde tipik Helenistik ızgara planın şehirde uygulanmadığı da ortaya çıktı. yrıca tiyatro çevresinde bugüne kadar 30’un üzerinde granit sütun bulundu. Granit sütunların Türkiye’deki Troas (Çanakkale) bölgesinden getirildiği anlaşıldı ve bu sayede Roma ticareti hakkında da bir fikir edinildi.Troas granitleri Akdeniz coğrafyasında oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktaydı. Nea Paphos mimarisinde de bu granitin kullanımı şaşırtıcı karşılanmıyor.