Fotoğraflar: Tarkan ABDULLAHOĞLU

Evinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle 79 yaşında vefat eden Türk pop müziği sanatçısı Erol Büyükburç'un cenaze namazında olay çıktı. 2 kişi "Hakkımızı helal etmiyoruz " diye bağırdı. Büyükburç'un yakın çevresi bu kişilere tepki gösterdi. Tepki ara sokaklarda da devam etti, zaman zaman yumruklaşmaya dönüştü.

Ünlü sanatçı için ilk olarak Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda tören düzenlendi. Büyükburç'un Türk bayrağına sarılı tabutu, sahnede hazırlanan platforma konuldu. Tabutun önüne de sanatçının fotoğrafı yerleştirildi. Saygı duruşunun ardından sanatçının seslendirdiği şarkılar eşliğinde Büyükburç ile ilgili slayt gösterisi sunuldu.



KIZLARINDAN ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE CEVAP

Sanatçının kızı Özlem Büyükburç Kaya, son olarak yaklaşık iki ay önce babasıyla telefonla konuştuğunu ve sesini duyduğunu söyledi. Babasıyla 5 yıldır sürekli görüştüklerini, torunlarına daha çok zaman ayırdığını anlatan Kaya, Türkiye'nin büyük bir üstadını kaybettiğini kaydetti. Gazetecilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sanatçının ölümünün şüpheli bulmasına yönelik sorusu üzerine Kaya, "Böyle bir şey olabileceğini sanmıyorum. Çünkü stent vardı kalbinde. Kalp krizi teşhisini de koymuş doktorlar. Düşmanı olan bir insan değildi" dedi.



Babasının adını kendi okulunda yaşatmaya devam edeceğini belirten Kaya, "Ben de müzisyenim. Onun adını orada devam ettireceğiz" diye konuştu.

"Ruhu çok büyüktü ama bedeni o ruhu kaldıramadı"

Kızı Evren Büyükburç Erol da babasıyla hep bir arada olduğunu, sık sık evine geldiğini belirterek, onun çok çalıştığını dile getirdi.

Babasının kendisini vatanına adadığını kaydeden Erol, "Bedeni yorgun düştü. Ruhu çok şey yapmak istiyordu. Ruhu çok büyüktü ama bedeni o ruhu kaldıramadı. Üst üste birçok konser verdi. Hep uyardım ama çalışmayı çok severdi. Sanat aşkıyla yaşıyordu" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Erol, şöyle konuştu: "Doğal ölüm, kalp krizi. Babamı, annem olsun, Ajlan olsun, ard arda gelen ölümler çok yıprattı, bedenen ruhen. İlaçlarla tedavi ediliyordu. Üç stent takılmıştı. Kalpte anevrizma tehlikesi vardı. Şekeri, tansiyonu hepsi vardı. O akşam menajerimiz yanında kalacaktı fakat babamın bir isteği olmuştu. Onun için dışarı çıktığında gerçekleşti."



"Erişmek istiyorum menzile dedi"

Şarkıcı Murat Evgin ise Erol Büyükburç'un bir akşam önce kendisiyle programda olduğunu kaydederek, birlikte "Uzun ince bir yoldayım" türküsünü söylediklerini anlattı.
Evgin, "Uzun ince yoldayım'ı söylerken, konserin finalinde artık Allah mı söyletti ya da dilimi sürçtü onu bilmiyorum ama iki defa 'Erişmek için menzile' yerine, 'Erişmek istiyorum menzile' dedi. Onu çok dinç gördüm. Her zaman kendisinden 30 yaş genç gösteren haliyle karşımızdaydı. Dimdik ayaktaydı. Ama demek ki o günmüş" değerlendirmesinde bulundu.

"Şaka yaptı gitti"

Büyükburç'un menajeri Osman Nuri Yazıcı, sanatçının birçok vasiyeti olduğunu ifade ederek, onları yerine getireceğinin sözünü verdi. Sanatçının kendisine "Ben ölürsem bunları yerine getirin, bu benim size en büyük vasiyetimdir" dediğini aktaran Yazıcı, şöyle konuştu: "Televizyonlardan duymuşsunuzdur 15 ekol diye. Çok yorulmasından, koşuşturmasından evladı olarak rahatsızdım ama ne zaman frene bastırsam devamlı fırça yerdim. Çok çalışırdı, hakkın rahmetine kavuşana kadar da bir taraftan resim yapardı, bir taraftan kitap yazardı, diğer işleri takip ederdi. Çok büyük
vefasızlıklarla karşılaştı, birçok olayla savaştı. Ölüme de hep şaka derdi, şaka yaptı, gitti."
Törene katılan sivil toplum kuruluşları başkanlarına seslenen Yazıcı,  "Bu ekolleri yerine getirmek için lütfen sizler de artık gerekeni yapın" dedi.

CENAZEDE KAVGA ÇIKTI

Erol Büyükburç'un cenazesi sırasında ortaya çıkan 2 kişi "Hakkımızı helal etmiyoruz " diye bağırdı. Büyükburç'un yakın çevresi bu kişilere tepki gösterdi. Tepki ara sokaklarda da devam etti, zaman zaman yumruklaşmaya dönüştü.

Ünlü sanatçı Erol Büyükburç'un Levent Camii'ndeki cenaze töreninde olay çıktı. İmam helallik istediği sırada camiye sonradan gelen iki kişi "Hakkımızı helal etmiyoruz" diye bağırdı. Cemaatin tanımadığı bu kişiler, tepki üzerine camiden uzaklaştırıldı. Biri sakallı ve şalvarlı olan bu kişiler," Bunlar gençlerimizi yozlaştırdı" diyerek protestosunu sürdürdü. Cenazeye katılanlar ise "Şov yapıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. Tepkiler üzerine 2 kişi camiden çıkarıldı. Ancak Büyükburç'un yakın çevresinden bazı kişiler, bu kişilerin peşinden gitti. Tepki Levent'in ara sokaklarında sürdü. Araya Beşiktaş Belediyesi zabıta ekipleri girmeye çalıştı. Ancak tepki zaman zaman tekme ve yumruklu hale dönüştü. Bu kişiler, kim oldukları sorusuna "Biz Türk öz halkıyız" karşılığını verdi. "Neden hakkınızı helal etmiyorsunuz" sorusuna da "Bunların açtığı yolda gençlerin ne hale geldiğini görüyorsunuz" karşılığını verdi. Olaylar ara sokaklarda uzun süre devam etti. Törende İstanbul Valisi Vasip Şahin de yer alıyordu. Ancak olaylar sırasında çevrede hiçbir polisin olmaması dikkat çekti. Cenazeyi karıştıran 2 kişi, zabıtalar tarafından uzaklaştırıldı.

"Bu ani gidişine hazır değildik"

Popüler Müzik Sanatı Vakfı (POPSAV) Yönetim Kurulu Başkanı Baha Boduroğlu, milli bir değeri uğurladıklarını, sanatçının yaptığı aranjmanlarla Türk pop müziğinin mihenk taşı olduğunu söyledi.

Büyükburç'un, Türk popunun ağabeyi olduğunu dile getiren Boduroğlu, "Bu ani gidişine hazır değildik. Milli bir değer, heykeli dikilecek, adına yarışmalar yapılacak bir değer. Vakıf olarak bu değeri unutmayacağız, unutturmayacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından törene katılanlar, sanatçının tabutunun başında dua etti. Büyükburç'un cenazesi daha sonra Levent Camisi'ne götürüldü

Törene, sanatçının torunları Armağan ve Lalehan Kaya ile Fatih Mühürdar, Selçuk Ural, Hüner Coşkuner, Seyyal Taner, Bora Gencer, Eda Özülkü, Engin Çağlar gibi çok sayıda sanatçı ile sevenleri katıldı. (AA)