Rahşan GÜLŞAH

Meraklısı çoktan aldı hatta eskitti bile. Ama resmi olarak önceki gün satışa çıktı ülkemizde Apple Watch ve deneyen ilk gazeteciler arasında ben de varım. Apple’ın “En kişisel teknolojimiz” olarak tanıttığı akıllı saat ile 48 saat geçirmiş durumdayım ve izlenimlerimi sizlerle paylaşmak isterim. Dilerseniz iyi haber almayı seven kimseler için önce iyi taraflarından başlayalım:

- Kesinlikle çok şık. Samsung’un Gear’ını ilk kullananlardan olma adına operatörümden satın aldığım Note 3’ün taksitleri gelecek ay bitecek. Yani 24 aydır taksit ödüyorum. Ama saati herhalde toplamda bir ay takmışımdır. Bunun önemli etkenlerinden biri tasarım. Gear bence çok futuristik tasarlanmış kapasitesi yüksek bir cihazdı. Ama her kıyafete uyan bir tarafı yoktu, saat gibi tarzı yansıtan bir aksesuarda bence bu çok önemli. Kamera üzerinde olduğu için kayışı değiştirilemiyordu. Apple Watch çok sayıda kayış kombinasyonu ile en azından bu meseleyi şık bir şekilde çözüyor.
- 38 ve 42mm. Kasalar ile farklı bileklere uyum sağlaması güzel bir özellik. Ayrıca çok çeşitli saat arayüzleri olması yine kişiselleştirme ve kişisel tarzınıza uyum sağlamayı kolaylaştırıyor. Her arayüzün renklerini ve özelliklerini de ayrıca kişiselleştirebiliyorsunuz. Ben Mickey Mouse arayüzünü sevdim.
- Saat, telefonunuzu elinize almadan e-posta, Twitter mesajları, Instagram, telefon görüşmeleri gibi bazı temel işlevleri yerine getirebiliyor.
- Pil ömrü bir günden biraz fazla dayanabiliyor ve kablosuz şarj cihazı ile 2.5 saatte tam şarj edebiliyorsunuz.
- Fiziksel aktiviteleri takip eden ve saatin teninize değen arka bölümünde yer alan alıcılar sayesinde kalp atışlarınızı ölçebilen uygulama en keyifli özelliklerinden biri. Eğer çok hareketsiz kalırsanız sizi “Bir dakika ayağa kalkın” diye uyarması sağlık açısından keyifli bir özellik.
- Apple Watch sahibi sevdiceğiniz varsa kalp atışı gönderme özelliği gerçekten çok romantik. İki parmağınızla ekrana bastırıp cihazın kalp atışınızı kaydetmesini sağlayıp bunu dilediğiniz insana gönderebiliyorsunuz. Tabii sevdiceğinizin de Apple Watch sahibi olması şartıyla... Sadece kalp atışınızı değil hareketli üç boyutlu emojiler de gönderebiliyorsunuz.
- Cihazın üzerindeki iki fiziksel düğme, benim gibi sosis parmaklıları sevindirecek cinsten. Klasik saat kurma koluna benzeyen yuvarlak düğme ekranı aşağı kaydırıyor ve üzerine bastığınızda uygulamayı açıyor. Diğer düğme ise telefon defterinizde kayıtlı hızlı aramalarınızı açıyor.
- Saati bir iPod gibi kullanmak da mümkün. Bluetooth hoparlörlere cihazdan müzik yayını yapmak mümkün Aynı şekilde iPhone’daki müziği de buradan çalabiliyorsunuz ama zaten bunu diğer akıllı saatler de yapabiliyor.
- Dikte ederek mesaj yazmak çok eğlenceli. Cihazın dilimizi anlayıp yazıya dökme hızı gerçekten etkileyici.
- Üçüncü parti uygulamaları kısıtlı. Ama şimdilik favorim Instagram ve Twitter uygulamaları. Gerçekten saatin potansiyelini en iyi anlatan uygulamalar onlar.
- Saat üzerinde Gear gibi kamera yok. Ama iPhone’un kamerasını uzaktan kullanıp saati vizör olarak kullanabiliyorsunuz.

EKSİLERİ


- Pil ömrü bir gün de olsa sonuçta gece kolunuzdan çıkarıp şarja takmanız gerekiyor. Kendi adıma saatle uyumayı seven biri olarak akıllı saatleri bu nedenle hayatıma entegre edemiyorum. Hele uzun yolda, seyahat halinde bu biraz sıkıntı olabilir.
- Fiyatı çok yüksek. Henüz yapabilecekleri kısıtlı bir aygıt için 1.249 lira başlangıç fiyatı hayli yüksek bir rakam. Teknoloji ve uygulamaların yapabildikleri zenginleştikçe bu rakam daha makul görülecek hale gelecektir.
- Sadece iPhone ve onun da 5 ve üstü ile çalışması da geniş bir alıcı kitleyi kendinden uzak tutacak.
- Gmail gibi uygulamalardan daha geniş etkileşim sağlanamaması ve klavyesi olamaması (Ekran bu iş için küçük) kullanım özelliklerini kısıtlıyor.
- Teknolojik oyuncaklara hakim kimseler için menüleri ve kullanım özelliklerini keşfetmek çok keyif. Ama o kadar tecrübeli olmayan kullanıcılar için biraz karışık gibi.

SON SÖZ


Bütçeniz uygunsa ve bu yeni “oyuncakla” hemen tanışmak istiyorsanız durmayın. Keşfetmeye çalışması bile eğlenceli.
Ama kendinizi zorlayıp, iOS için yeni olan giyilebilir teknoloji dünyasına adım atmak için acele etmeyin.

CEO’dan Türkiye mesajı


Apple CEO’su Tim Cook da twiter’dan, “Merhaba İstanbul! Apple Watch’ın Türkiye lansmanı gerçekleşti” derken, saati test eden müşteri görüntülerini paylaştı.