Türkiye’de 300 kilo üstündeki kişilerde ölüm riskinin fazla olmasından dolayı tercih edilmeyen tüp mide operasyonu, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Doktoru Prof. Dr. Öge Taşçılar tarafından gerçekleştirildi.

Barış Filiz, lise birinci sınıfta 150 kiloya ulaşınca öğrenim hayatını sonlandırdı ve kilo artışı devam edince de evden çıkamaz duruma geldi. Bu dönemlerde verilen diyet tedavilerine rağmen önlenemeyen kilo alımı nedeniyle 320 kiloya ulaştı. Barış Filiz'in gelecekte olası çok ciddi ve tedavi edilemez tıbbi problemlerle karşılaşabileceğini belirten Prof. Dr. Öge Taşcılar, laparoskopik tüp mide operasyonuna karar verdi.



ÖZEL YATAK, SEDYE VE TUVALET YAPILDI

Prof. Taşcılar’ın verdiği bilgiye göre; anestezi, kardiyoloji, göğüs hastalıkları başta olmak üzere KBB, göğüs cerrahisi tarafından detaylıca değerlendirilen Barış’a, Türkiye'de bu kiloda daha önce yapılmayan bu operasyon için özel hazırlık yapıldı. Hastane yatak sedye ve operasyon masası bu kiloları taşıyamadığı için Barış Filiz'e uygun tekerlekli sedye ve yatak yaptırıldı. Banyo ve tuvalet uygun hale getirildi. Operasyon için iki ameliyat masası birleştirildi.

İKİ AMELİYAT MASASI BİRLEŞTİRİLDİ

Laparoskopik tüp mide operasyonunun yaklaşık 1,5 saatlik sürede sorunsuz gerçekleştirildiğini belirten Prof. Taşçılar, hastanın uyanma sonrasında yoğun bakıma gerek kalmadan odasına çıkarıldığını aktardı.

AMELİYATTAN 5 GÜN SONRA TABURCU EDİLDİ

Operasyon sonrası 6. saatte sıvı alımına başlandığını, 2. gün püre ve yumuşak gıda alımıyla birlikte operasyonun 5. gününde hastanın taburcu edildiğini dile getiren Prof. Taşçılar, "Aralıklı olarak Barış’ın sağlık durumu takip edilecek. Yarım kalan eğitimini tamamlaması ve tekrar sosyal hayatına kavuşması sağlanacak" diye konuştu.