Çin'de 500 bin kişi üzerinden yapılan araştırmaya göre her gün acılı yemekler yiyenler diğer insanlara göre daha uzun ömürlü oluyorlar. Pekin Üniversitesi Kliniğini’den Jun Lv ve arkadaşları tarafından kalp kan dolaşımı hastalıkları, kanser ve solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm rizikolarının, acı sevenlerde diğerlerine oranla yüzde 14 daha az görüldüğü belirtildi.

Alkol kullananlar daha güçsüz

Araştıırma, Çin’in değişik kentlerinde yaşayan 500 bin kişi arasında yapılmış. Bu kişiler sürekli olarak merkeze beslenme şekilleri konusunda bilgi aktarmış. Yedi yıl süren araştırmalar esnasında toplam 22 bin 224 kişi yaşamını yitirmiş. Araştırmaya katılanların yüzde 57’si yaklaşık olarak haftada bir acılı yerken, yüzde 31’i haftada altı-yedi gün acılı yemiş. Kalan yüzde 12 kişi ise haftada bir-iki veya üç-beş kez acılı yemekler yemiş. Değişik acı kırmızı biber çeşitleri, yemeklerde baharat olarak kullanılmış. Acılı yiyen erkek ve kadınlar arasında ölüm rizikosunun aynı oranda olduğu araştırmada saptanmış, fakat alkol kullananların diğerlerine oranla daha güçsüz oldukları da araştırmada yer aldı.

Ekibin, 7 yıl süren çalışmalarının sonucu "British Medical Journal" dergisinde yayınlandı.