Hastanenin Bronkoskopi Ünitesi Sorumlu Hekimi Onur Fevzi Erer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akciğer kanserlerinde ve tümörlerinde tanı ve evrelemenin çok önemli olduğunu, bunun normalde hastanın ameliyat edilerek alınan parçanın incelenmesi sonucunda tespit edilebildiğini söyledi.

Kanser veya tümörlü dokunun ne kadar yayıldığını bilmenin hastanın tedavisini planlamak adına çok önemli olduğunu vurgulayan Erer, bu tür rahatsızlığı olan birinin ameliyat ve iyileşme süreciyle yaklaşık 1 ay geçirdiğini dile getirdi. Kanserin yayılması ve tedavisinde sürenin önemine işaret eden Erer, hastanelerinde kullandıkları Endobronşial Ultrasonografi (EBUS) cihazı sayesinde tanı ve evrelemeyi tespitte ameliyatı ortadan kaldırdıklarını ve süreci kısalttıklarını vurguladı.

EBUS cihazıyla ışıklı bir aletle solunum yollarını değerlendirdiklerini, aynı zamanda aletin ucunda ultrasonun olduğunu ifade eden Erer, solunum yollarının yanındaki organlarda da büyümüş lenf bezleri, tümör dokusunu tespit ettiklerini, kanserin yayılımının olup olmadığını görebildiklerini kaydetti.

Kanser ve tümör tanı ve evrelerinde hastanın ameliyata alınarak parçanın incelendiğini ve buna göre sonucun ortaya çıktığını ifade eden Erer, şunları söyledi:

"Bu hasta için oldukça sıkıntı veriyordu. Ameliyat yarası sonra kapatılıyordu, eğer bir durum çıkmazsa boşu boşuna cerrahi işlem uygulanmış oluyordu. Hastaya ekstradan gereksiz cerrahi yöntem uygulanmış oluyordu. Eski yöntemde yapılan işlemler, yaklaşık 1 ayı buluyordu. Biz kapalı yöntemle ışıklı aletle girip baktığımızda tümörün yayılımını görüp oradan parça alabiliyoruz. Bu parça tümörlü doku içeriyorsa hastayı boşu boşuna ameliyata sokmuyoruz. Kaldı ki eğer o yayılım varsa tümörlü alan lenf bezlerine yayılmışsa hastanın tedavisi bir miktar daha gecikiyordu çünkü cerrahi müdahale sonrasında hastanın iyileşmesini bekliyorduk. Ondan sonra hastaya ilaç, ışın tedavisi planlıyorduk. Yaklaşık yarım saat süren bu yöntemle hasta, sabah geliyor öğlen gidiyor. Hastanede yatmasına gerek kalmıyor. Birkaç gün içinde de sonuç çıktığında kemoterapi, radyoterapi alacaksa bu planlanıyor. 2011 yılından bu yana 2 binin üzerinde hastaya bunu uyguladık. Ege bölgesine hizmet veriyoruz. Doğru tanı koyma oranımız da dünyayla benzer yüzde 90 oranında."

Günde 2 paket sigara içen kişiye kanser tanısı

EBUS cihazı sayesinde erken dönemde akciğer kanseri olduğunu öğrenen 46 yaşındaki Ahmet Çevik, günde 2 paket sigara içtiğini, sol bacağındaki ağrı üzerine gittiği hastanede kanında kirlenme tespit edildiğini anlattı.

Bunun üzerine kendisine EBUS cihazıyla yapılan işlemle akciğer tanısı konulduğunu ifade eden Çevik, "3-4 gün içerisinde tanı konulup tedaviye başladım. Şu anda kendimi daha iyi hissediyorum. Ameliyata gerek kalmadan tanı konulması çok mutlu etti beni" dedi.