Havaların ısınmasıyla beraber pek çok ebeveyn hazır olduklarını düşündükleri bebeklerini tuvalet eğitimine başlatmakta. Bu süreç pek çok bebek için sorunsuz geçse de, bazı bebekler de bu süreç boyunca pek çok sorun yaşayabilir. Sizin bebeğiniz de böylesi bir sorun yaşıyorsa bu makalemizde bahsedeceğimiz sorunlara ve çözümlerine bir göz atmanızı öneririz!

1. Bebeğim tuvaleti kullanmayı reddediyor.

Bebeğinizin tuvaleti kullanmayı tamamen reddetmesi, tuvalet eğitimine hazır olmadığının önemli bir göstergesidir. Tuvalet eğitimine başlamadan önce bebeğinizin bu sürecin ne hakkında olduğunu ve kendinden ne beklediğinizi anladığından emin olun. Eğitime başlamadan önce tuvalete gitme konusunda bir ilgisi olup olmadığına, ve gün içinde bezinin en az 2 saat boyunca kuru kalıp kalmadığına bakın. Tuvaleti geldiğinde oyun oynamayı bırakmak, veya bezini kirlettiğinde yeni bir bez istemek de bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olabileceğinin işaretleridir. Eğer bebeğinizde bu belirtileri göremiyorsanız, tuvaleti kullanmayı reddetmesi de son derece normaldir.

Bebeğiniz hazır olmasa bile onu tuvalet eğitimine alıştırmak için pek çok adım atabilirsiniz. Onunla beraber banyoya gitmek, tuvalete giderken ne yaptığınızı anlatmak yararlı bir başlangıç noktası olabilir. Eğer bebeğiniz hazır gözükmesine rağmen tuvaleti kullanmayı reddediyorsa, tuvalet eğitimini bir süreliğine durdurmak en yararlı çözüm olacaktır. Bebeğinizin istemediği bir süreci ona zorla yaşatmak travmatik sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle böylesi bir durumda 1-2 ay daha bez kullanmaya devam edip, daha sonra tekrardan başlamanızı öneriyoruz.

2. Bebeğim sadece onu tuvalete götürdüğümde tuvaleti kullanıyor

Tuvalet eğitimine başlangıçta bebeğin tuvalete gitmek için ebeveynlerinin hatırlatmalarına veya doğrudan yardımına ihtiyacı olması son derece normaldir. Unutmayın, bu sürece başlayana kadar bebeğiniz idrarını ve dışkısını ne zaman canı isterse düşünmeden bezine yaptı. Bu durumdan tuvalet eğitimine geçişte bebeğinizin yapması gerekenleri teker teker uygulaması zaman alacaktır.

Bununla beraber bu geçiş sürecinin 1-2 haftadan daha uzun sürmesi, bebeğinizin tuvalet eğimi aldığını değil, sizin onu tuvalete götürme eğitimi aldığınızı gösterir. Böylesi bir durumda bebeğinize artık büyüdüğünü, ve kendisini tuvalete götürmeyeceğinizi belirtin. Aynı zamanda bebeğinize her kendi tuvalete gidişinde vereceğiniz bir ödül sistemi de yaratabilirsiniz. Bu ödülü küçük tutmaya özen gösterin, böylece bebeğiniz kazandığı alışkanlığın kendisinden zaten beklenmekte olduğunu ve ödülün de sadece alışmasına bir yardımcı olduğunu fark edebilir.
Bu geçiş sürecinde bir kaç ufak kaza yaşamanız son derece normal olacaktır. Bununla beraber bu sürecin uzaması, bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olmadığını gösterebilir.

3. Bebeğim idrarını yapmak için tuvaleti kullansa da, dışkısını yapmak için kullanmıyor

Bebeklerin tuvalete dışkılamaması sık görülen bir problemdir. Bu problemin kaynağı iste psikolojik bir eksiklik hissidir. Bebeğiniz dışkıyı vücudunun bir parçası olarak gördüğünden, bu konuda tuvaleti kullanmayı vücudunun bir parçasının kendisinden alınması gibi görüyor olabilir.

Bebeğinizi bu sürece alıştırmak için bir kaç adımdan oluşan bir ufak eğitimi programı hazırlayabilirsiniz. Öncelikle bebeğinizi dışkısını tuvalete yapmak için zorlamayın, bu bebeğinizde olumsuz anılar yaratabilir. Bunun yerine ona bezine yapabileceğini, ama banyoya gidip yapması gerektiğini belirtin. 1 hafta kadar bu sürece devam ettikten sonra, bebeğinize dışkısını bezine yapmaya devam edebileceğini ama bunu kılozete veya oturağına otururken yapması gerektiğini öğütleyin. Bebeğiniz bu yeni kavrama da alıştıktan sonra sizin de işiniz kolaylaşacaktır. Bu noktadan sonra bebeğinizin durumuna göre direkt iç çamaşırlarına geçebilir veya bir süre daha bez kullanmaya devam edebilirsiniz.

4. Bebeğim sadece evde tuvalete gidiyor


Bebekler evde kendi oturaklarına veya kullandıkları kılozete karşı bir bağlanma duygusu geliştirirler. Bu nedenle pek çok bebek kendi evi dışında tuvaleti kullanmak istemez. Özellikle umumi mekanlarda bulunan tuvaletler bebeğinizi bu konuda korkutabilirler.

Bu konuda yapabileceğiniz ise bebeğinizin daha güvende hissettiği (örneğin, anneanne ve babaannenin evi) mekanlarda tuvalete gitmesini sağlamak. Bunu bebeğiniz eğer oturak kullanıyorsa aynı oturağın bir eşini söz konusu ortama koyarak başarabilirsiniz. Bebeğiniz kendi evi dışında ikinci bir güvenli ortam edindiği an, başka ortamlarda da tuvalete gitmeye alışacaktır.

5. Bebeğim gün içinde tuvaleti kullanıyor ama gece altını ıslatıyor.


Pek çok ebeveyn gün içinde tuvaleti kullanmanın gece de kuru bir biçimde uyumak anlamına geleceğini düşünmektedir. Bununla beraber bebeklerin gece altlarını ıslatmaları son derece normaldir. Hatta ve hatta bu süreç 7 yaşına kadar devam edebilir. Bebeklerin ve küçük çocukların idrar keseleri ufaktır ve genelde yetişkinlere kıyasla derin uyurlar. Bu da özellikle uyanıp idrar yapmayı son derece zor bir hale getirebilir. Eğer bu sorunu sık yaşıyorsanız, bebeğinize kullan at iç çamaşırları veya gece bezleri alarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bebeğinizin idrar kesesi büyüdükçe ve uyku düzeni oturdukça bu sorun kendiliğinden kaybolacaktır.