Cinsel sorunlara yol açan en önemli durumlar; cinsellikle ilgili bilgisizlik, yanlış inanışlar ve gerçek dışı beklentilerdir. Bunun dışında, bazı hastalıkların, kullanılan ilaçların yan etkilerinin, ikili ilişkilere ilişkin veya bireysel bazı sorunların da cinsel işlev üzerinde olumsuz etkileri vardır:

Cinsellikle ilgili bilgi eksikliği ve yanlış inanışlar sorunlara neden olabilir.
Cinsellik ve sonuçlarıyla ilgili olumsuz duygular taşıyabilirsiniz. Bu duygular ağrı ve acı duymaktan, hamile kalmaktan, başkaları tarafından görülmek ve duyulmaktan korkmak, ilişkinin sürdürülmesi konusunda endişeler veya kontrolü kaybetmekten korkmak olabilir.
İlişkide eşe güven duymamak, eşe karşı öfkeli veya kırgın olmak da cinsel sorunlara neden olabilir.
Kişinin kendisiyle ilgili kendini değersiz bulmak ve beğenmemek gibi olumsuz duyguları sorunlara neden olabilir.
Yorgun olunması, başka sorunların olması veya yerin rahat olmaması gibi cinsellik anına ilişkin olumsuz durumlar da sorun yaratabilir.
Alkol ve bazı ilaçlar cinsel tepkiyi bozabilir.
Hastalık, kaza gibi durumlar cinsel istek kaybına yol açabilir.

İLETİŞİM KURUN

Cinsel sorunlar birçok nedene bağlı olabilir. Her cinsel sorun, cinsel işlevi bozmayabilir. Örneğin; cinsel ilişki sıklığı konusunda eşlerin isteklerinin farklı olması bir cinsel sorundur. Cinsel işlev bozukluklarında ise cinsel yanıt aşamalarından birinde veya bazılarında bozukluk oluşur. Cinsel sorunlar, genelde cinsel tepkinin baskı altına alınmasıyla ortaya çıkar ve daha sonra performansa ilişkin "yapabilme kaygısı” ile devam eder. Herhangi bir cinsel problem eşlerin her ikisini de etkiler. Bu nedenle cinsellikle ilgili yanlış bilgilerin düzeltilmesi gerekir. Bunun yanı sıra eşlerin birbirini yanlış değerlendirmeleri ve birbirlerini anlayamamalarından kaynaklanan cinsel sorunlar paylaşarak veya iletişim kurarak çözümlenebilir. Cinsel sorunların çoğu eşler arasında iletişimin geliştirilmesi ile düzelir. Sorunlar paylaşılmalı, duygu ve düşünceler ifade edilmeli ve eşler birbirini anlamaya çalışmalıdır. Cinsel işlev bozukluklarının düzelmesi için ise cinsel terapi gereklidir.