Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi Başkanı Doç. Dr. Yakup Krespi, kalıcı sakatlık ve hayati tehlikeye neden olan inmenin, son yıllarda erkeklere oranla kadınlarda daha sık görüldüğünü belirtti. Krespi, inme riskinin belirlenmesi ve koruyucu stratejilerin hayata geçirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, bu konuda hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve sigara gibi bilinen nedenlerin dışında, kadınlara özgü başka risk faktörleri de olabileceğini aktardı ve şunları kaydetti: "Kalıcı sakatlık ve hayati tehlikeye neden olan inme, son yıllarda erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülüyor. Kadınların daha uzun yaşaması, gebelik ve doğum kontrol hapları gibi birçok etken, inme geçirme riskini artırabiliyor"

HAMİLELERDE DAHA RİSKLİ

Gebelikle ilişkili ortaya çıkan yüksek tansiyonun hem kanayıcı hem de tıkayıcı inmelerin önemli nedenlerinden olduğunu aktaran Krespi, şöyle devam etti:
"Gebelik öncesinde yüksek tansiyonu olan kadınların, doktor kontrolünde düşük doz aspirin kullanmaları ve beslenmelerinde yeterli kalsiyum içeriğinin olması sağlanmalıdır. Yüksek tansiyon hastası olan gebeler, doğumdan sonra doktor kontrolünde uygun ilaç tedavisine devam etmelidirler. Düşük doz doğum kontrol ilacı kullananlarda inme riskinin göreceli olarak arttığı belirlenmiştir. Özellikle yaşlılarda, sigara içenlerde, diyabet, yüksek tansiyonu ve kolesterolü olanlar veya genetik olarak pıhtılaşma bozukluğu bulunan kadınlarda doğum kontrol hapı kullanımı inme riskini artırmaktadır. Bu nedenle bu risk faktörleri olanlarda doğum kontrol hapı kullanılması gerektiğinde, söz konusu durumlar kontrol altına alınmalıdır."