Diyabetten hipertansiyona, kalp rahatsızlıklarından beyin tümörüne, kanserden tiroide kadar pek çok hastalık, gözlerden teşhis edilebiliyor. Sadece göz hastalıkları uzmanlarının, göz içindeki damarların basınçtan dolayı uğradığı şekil değişikliklerini belirleyebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, “En fazla beş dakikanızı alacak rutin bir göz muayenesi sadece göz sağlığınızı korumakla kalmaz, hayatınızı da kurtarabilir’’ dedi.

Çağımızın korkulu hastalığı kanserin erken teşhisi için artık "gözler" de kullanılıyor.  Uzmanlara göre pekçok hastalık gözlerden teşhis edilebiliyor ve bu sayede erken tedaviye olanak sağlanıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, “Çoğu kişi, ancak sağlık sorunları katlanılamaz hale gelince doktora gider. Oysa, diyabetten hipertansiyona, kalp rahatsızlıklarından beyin tümörüne, migrenden tiroide, sinüzitten sinirler üzerinde oluşan hastalıklara kadar birçok rahatsızlık gözlerdeki belirtiler ile teşhis edilebilir. Bu hastalıkların teşhisinde geç kalınması; hastalığın ilerlemesine ve gözlerde çeşitli tahribatlara yol açarak görmede azalmaya hatta kalıcı görme kaybına neden olabilir” dedi. Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, sadece göz hastalıkları uzmanlarının, göz içindeki damarların basınçtan dolayı uğradığı şekil değişikliklerini belirleyebildiğine dikkat çekti ve “En fazla beş dakikanızı alacak rutin bir göz muayenesi sadece göz sağlığınızı korumakla kalmaz, hayatınızı da kurtarabilir” dedi.

GÖZLERİN HARİKASI!

Peki gözler başka hangi hastalıkların habercisi? işte uzmanların "Göz sağlığın aynasıdır" diye özetleği belirtiler...

Kanserin habercisi olabilecek beyin ve göz tümörü, henüz belirti yokken dahi göz doktorunca teşhis edilebilir Beyin ve göz tümörleri, göz bebeğinde şekil bozukluklarına, göz kapağında düşmelere, aniden oluşan ağrılı görme kaybına, göz ve çevresinde ağrıya neden olabilir. Kanserin habercisi olabilecek beyin tümörü, hastada henüz bu şikayetlerin hiçbiri yokken dahi göz doktoru tarafından teşhis edilebilir. Ölümcül olabilecek hastalıklarda erken teşhis hayati önem taşır.

Gözlerde sarı renk, karaciğer rahatsızlığının veya kolestrol yüksekliğinin belirtisi olabilir

Karaciğer hastalarında da ilk belirtiler gözde ortaya çıkar. Gözün dış tarafındaki şeffaf kısmında ancak göz doktorunun anlayabileceği sarı bir halka ve birikimler oluşur. Hatta, kimi zaman kolesterolü yüksek olan kişilerin göz kapaklarında oluşan sarı birikimler de dışarıdan da görülecek duruma gelir. Gözün üst ve alt kapağında sarı plakalar, hatta çıkıntılar oluşabilir.

Gözlerinizin sabahları şiş olması gizli kalp hastalığının habercisi olabilir

Kalp hastalığının ilk belirtisi gözlerdeki sabah şişkinliği olabilir. Uykudayken baş kalp hizasına gelir ve ödem en fazla göz kapaklarında birikir. Bu tip hastalıklarda kişi sabahları gözleri şiş olarak uyanır. Gün yarılandığında gözlerdeki şişlikler azalır, ancak bu tip şikayetler kişide gizli kalp hastalığının habercisi olabilir.