Güneşten en sağlıklı yöntemlerle korunduğumuzu sanırken aslında birçoğunun doğru bilinen yanlışlar olduğu ortaya çıkıyor. Yanlış korunma yöntemlerinin faturası da ne yazık ki ağır oluyor.

İŞTE DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR

1- Güneşten koruyucu ürünleri dışarıya çıktığımda sürebilirim

Güneşten koruyucu ürünleri dışarıda değil, güneşe çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce evinizde sürmelisiniz. Çünkü güneşten koruyucu ürünler ancak bu süre içinde deriden emilerek görev yapmaya hazır hale geliyorlar. Güneşten koruyucu ürünleri cildinize bir tabaka oluşturacak şekilde ve eşit dağıtarak uygulamalısınız.

2- Güneş koruyucuyu bir kez sürmem yeterli gelecektir

Sanılanın aksine güneş koruyucu ürünleri bir kez sürmek sizi güneşten tüm gün boyunca korumak için yeterli gelmiyor. Bu nedenle krem sürme işlemini yaz aylarında her 2 saatte bir tekrarlamalısınız. Denize veya havuza girdikten sonra ya da aşırı terlemeniz halinde bu süreyi beklemeden tekrarlamanız gerekiyor.

3- Daha yüksek koruma faktörü daha iyidir

SPF 30 optimal korumayı sağlamak için yeterli geliyor. SPF 70 ya da 100 faktörü bir kez kullanmak sizi güneşten tüm gün boyunca koruyamaz. Yüksek koruma faktörleri sizi güneşten daha çok korusa da, daha uzun süre koruduğu anlamına gelmiyor. SPF 30 faktörlü bir koruyucu sizi güneş ışınlarından yüzde 90 korurken, 70 faktör ise yüzde 98 oranında koruyor. Bu çoğu zaman göz ardı edilebilir bir farklılık aslında. Burada önemli olan, güneşten koruyucuları cildinize sürme işlemini gün içinde yaklaşık her 2 saatte bir tekrarlamanız. Diğer bir deyişle, her 2 saatte bir sürülen 30 faktörlü bir güneşten koruyucu sadece bir kez sürülen 100 faktörlü güneş koruyucularından daha etkin görev yapıyor.

4- Güneşten koruyucu sürdüm o halde tüm günümü güneş altında geçirebilirim

Güneşten koruyucu kremler sizi güneşin zararlı etkilerinden yüzde 100 koruyamazlar. Bu nedenle şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu kıyafetler kullanmanın yanı sıra güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmaktan kaçınma alışkanlığına devam etmelisiniz.

5- Geçen sezonlardan kalan güneş koruyucu kremlerimi kullanabilirim

üneş koruyucu kremleri satın alırken üzerindeki son kullanım tarihlerine dikkat etmeyi unutmayın. Kremlerin içeriğinde bulunan aktif maddelerin son kullanım tarihinden sonra etkisi azabiliyor ya da yok oluyor.

6- Herhangi bir güneş koruyucu ile güneşten korunabilirim

Ürünü cilt tipinize uygun olarak seçmeye özen gösterin. Cildinize uygun olmayan bir koruyucu sizi kullanmaktan soğutabilir. Cilt tipinize uygun bir seçim yapmanız sizi krem kullanmak konusunda rahatlatır ve cesaretlendirir. Akneli, yağlı, kuru ya da hassas ciltler gibi cilt tipinizi tanıyarak sizin için özel hazırlanmış güneş koruyucu kremlerden birini tercih etmelisiniz.

7- Kendime sürdüğüm güneşten koruyucuyu çocuğuma da kullanabilirim

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi 6 aylıktan küçük bebekler için güneşten koruyucu kullanımını önermiyor. 6 aylıktan büyük bebekler ve çocuklara bu yaş grubunun narin cilt yapılarına uygun, özel olarak üretilmiş güneşten koruyucular kullanılması gerekiyor. Özellikle plajda güneş ışınlarını perdelemek için özel üretilmiş kıyafetler giydirmeli, bahsi geçen kremleri sadece açıkta kalan alanlara sürmeli ve göz çevresine kullanmaktan kaçınmalısınız. Beraberinde mutlaka güneş gözlüğü ve şapka giymelerini sağlamanız da çok önem taşıyor.

8- Gölgede oturuyorum, güneşten korunuyorum

Şemsiye altında veya gölgede bulunmanız sizi UV ışınlarından tümüyle korumuyor. Bu nedenle gölgede bile olsanız güneşten koruyucu ürünleri kullanmayı asla ihmal etmemelisiniz.