Kırıkkale Üniversitesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Kalkan, ‘Yaz aylarına denk gelen ramazanda uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda fazla miktarda ve hızlı yemek yenilmesi, sigara ve gazlı içeceklerin tüketilmesi halinde reflü şikayetlerinin arttığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır” dedi.

Sigarayla iftar yapanlar var

Doç. Dr. Kalkan, yaptığı açıklamada, tiryakilerin uzun süren sigarasızlığın ardından iftar sonrasında hemen sigara içmelerinin de reflüyü artırdığın belirterek şunları söyledi:

“Sigara içilmesi iftarda çok sık rastlanılan bir olay. Hemen sigarayla iftarını yapanlar bile var. Sigara yemek borusuyla mide arasında, alt özofagus sfinkteri (mide kapağı) denen fizyolojik basınç bariyerinde gevşemeye yol açar. Böylelikle mide basıncının azalması söz konusu olmakta ve midenin içerisine yemek borusuna kaçıyor. Sigaranın özellikle içildikten sonraki erken dönemde alt mide kapağında basıncı azalttığını kanıtlayan bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bu yüzden sigara içilmesinin ertelenmesi daha doğru olacaktır. Nargile de sigara gibidir. Sigara ve nargile gibi tütün ürünlerin iftardan hemen sonra kullanılması reflü şikayetlerinin arttığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.”

Sırt üstü ve sağa yatmayın

İftarın ardından hemen uzanılmamasını da öneren Doç. Dr. Kalkan, yer çekiminin de etkisiyle mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasının söz konusu olabildiğini bildirdi.

Gece yatarken de özellikle sahur sonrasında hemen yatılmaması gerektiğini vurgulayan Kalkan, “Yatarken de sol yan tarafa yatılması veya yüz üstü yatılması daha uygundur. Sırt üstü ve sağ yan tarafa yatılması reflü şikayetlerini artırır. Bilimsel çalışmalarda karbonhidrat tüketiminin, yağ tüketiminin, gazlı ve asitli içeceklerin reflü şikayetlerini artıracağı bildirilmiştir” dedi.

Kalkan, reflü için diyet önerilerinin kişiye göre farklılık gösterdiğini ifade ederek, gıda maddelerinin reflüyü tetikleyici etkilerinin bireysel özellik gösterdiğini dile getirdi. Tuz tüketimi, liften fakir diyet ve sigaranın ise reflüyle bire bir ilişkisi olduğunu belirten Kalkan, ayrıca gazlı içeceklerin de reflü şikayetlerini artırdığını belirtti. Kalkan, özellikle oruç açarken mideyi aniden şişirecek şekilde hızlı ve fazla miktarda yemekten ve yemeğin suyunun içilmesinden kaçınılması gerektiğini vurguladı.