Mantar enfeksiyonları, en çok yaz aylarında görülüyor. Sıcak, nemli ve rutubetli ortamlarda oluşan bu hastalık, çoğunlukla havuz veya deniz sonrasında meydana geliyor. Aşırı terleyen ve kulaklarını karıştırmayı alışkanlık haline getiren kişilerde daha sık rastlanıyor. Zamanında müdahale edilip tedavi edilmediği takdirde ise ciddi problemlere yol açabiliyor.

Kulaklarınızı karıştırmayın

Kulak mantarının tek veya her iki kulakta da görülebildiğini belirten Central Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, “Hastalık kendini kaşıntı, kötü kokulu akıntı, şiddetli ağrı, çınlama ve işitme kaybı olarak gösterir. Bazı durumlarda kulak kepçesinde ve boyundaki lenf bezlerinde şişmeler de meydana gelebilir. Ağrının oluşması mantarın derinlere kadar indiğini gösterir. Özellikle kulakları karıştırmak, hastalığın kulağın derinliklerine kadar ilerlemesine yol açabilir. Bu sebeple kulağa asla müdahale edilmemelidir.” diyor.

Tatilde temkinliolun

Normalde dış kulak yolunun hafif asidik düzeyde oluşu, bu bölgeye mikroorganizmaların
yerleşmesi için uygunsuz bir ortam yaratır. Bunun yanı sıra kulak temizliği esnasında oluşan travmalar ve genellikle steril olmayan gereçlerin kullanılması da mantar oluşumunu kolaylaştırabilir. Ayrıca deniz, havuz, hamam, sauna hatta banyoya bağlı olarak dış kulağın suyla sık teması sonucu PH değerinin yükselmesi ve diğer travmatik durumlarda enfeksiyon ortaya çıkabilir.

Tekrarlama olasılığı yüksek

Tedavide öncelikle dış kulak yolundaki mantar plaklarının aspiratör yardımı ile alınarak temizlendiğini söyleyen Central Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, “Enfeksiyon geçene kadar uzman hekimin uygun gördüğü sürelerde bu işlem tekrarlanır. İlaç tedavisi genellikle lokal müdahaleler şeklindedir ve en çok damlalardan faydalanılır. Tedavi sırasında ve sonrasında kulağın temiz tutulması, su ile teması önlenmelidir. Enfeksiyon geçmiş bile görünse, tekrarlama olasılığı yüksektir. Ayrıca su ile temas olacağı zamanlarda dış kulak yolu özel ilaçlar ile asidifiye edilerek korunmalıdır.” dedi.

Tedavi edilmezse işitme kaybına sebep olabilir

Kulak mantarı zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde kulak zarında delinmeye ve işitme kaybına yol açabilir. Kulak mantarı ayrıca çevre kemik dokulara da yayılabilir. Bu nedenle kulak mantarını düşündürecek belirtiler görüldüğünde mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Central Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, kulak mantarından korunmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

* Kulak içerisine yabancı cisim veya parmakla müdahale edilmemelidir.

* Kulak temizliğine özen gösterilmelidir.

* Pamuklu çubuklar asla kullanılmamalıdır. Dış kulak bir bezle silinerek temizlenmelidir.

* Banyo, deniz veya havuz sonrası kulaklar nemli bırakılmamalı, iyice kurulanmalıdır.

* Aşırı nemli, rutubetli ve sıcak yerlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

* İşitme cihazı kullanılıyorsa iyi dezenfekte edilmelidir.

* Mantar oluşumunu tetikleyen acı biber, domates, kızartma ve çikolata gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

* Kalabalık havuzlara girmekten kaçınılmalıdır.

* Kulak damlaları açıldıktan sonra, sadece 15 gün kullanılmalıdır.

* Kulak kaşındıktan sonra suyla temas ettirilmemelidir.