Marketlerden aldığımız gıda ürünlerinde sıkça rastlamaya başladığımız nişasta bazlı tatlandırıcılar sağlığımızı tehdit ediyor. Gıda sanayinin ucuza getirdiği için pancardan elde edilen doğal şeker yerine kullanmaya başladığı tatlandırıcılar ne kadar masum? Bilim adamları bir süredir nişasta bazlı tatlandırıcıların yol açtığı rahatsızlıkları tartışıyor.

onedio.com'un haberine göre; doğal şekerin yerini almaya çalışan tatlandırıcılar kimyasal işlemden geçerek sağlığımızı tehdit ediyor. Nasıl mı?

1. Yaşam süresini kısaltır

Aynı araştırmada doğal olmayan şekerle beslenen farelerin yaşam sürelerinin kısaldığı görüldü.

2. Kısırlık oranını artırır

ABD’nin Utah Üniversitesi'nde fareler üzerinde yapılan deneyde doğal olmayan şeker verilen farelerin üretkenlik oranlarının azaldığı tespit edildi.

3. Tokluk hissi vermez

Karaciğerimiz doğal olmayan şekeri algılayamaz. İnsülin üretemediği için beyne tokluk sinyali gönderemez.

4. İç organlarda ve bel bölgesinde yağlanmalara sebep olur

Karaciğerimiz doğal olmayan şekeri algılayamadığı için parçalayıp enerjiye dönüştüremez. Yağ olarak vücudumuzda depolar.

5. Obezite

Doğal olmayan şekeri algılayamayan karaciğerimiz beyne tokluk hissi gönderemez. Bu da insanda sürekli yemek yeme ihtiyacı uyandırır.

6. Kalp rahatsızlığı

Obezite de başta kalp damar rahatsızlığından kaynaklanan inme ve birçok kalp rahatsızlıklarına neden olur.

7. Siroz

Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak siroz ortaya çıkar.

8. Diyabet

Global Public Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya genelinde yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanılmasının tip 2 diyabet epidemisinde önemli bir risk faktörü olduğu açıklandı.

9. Kolesterol

Yüksek kolesterolün baş mimarı arasında nişasta bazlı tatlandırıcılar da yer almakta.

10. Pankreas kanseri

İç organlar ve karın içi yağlanmanın sonucunda oluşan metabolik sendromlarda bu hastalık baş gösterir.