Biyogüvenlik Kurulu, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) konusunda sektörden gelen başvuruları karara bağladı. Kurul; tavuk ve yumurta üreticilerinin GDO’lu soya ve mısırın hayvan yemlerinde kullanılması talebini değerlendirdi. Biyogüvenlik Kurulu, GDO içeren 6 tür mısır ve 2 tür soyanın hayvan yemlerinde kullanılmasına oybirliği ile tasdik verdi.

Üreticiler, GDO'lu mısır ve soyayı yemlerde kullanmaları halinde bu durumu etiketlerinde belirtecek.

Avrupa Birliği’nin kabul ettiği GDO’lu yemlere izin çıktığını ifade eden BESDBİR Başkanı Sait Koca, “Aslında izin verilen yemler yeni bir çeşit değil. Daha önce üretilen GDO’lu yemin geliştirilmiş hali. Yani modifiye edilmiş şekli de denebilir. Bu bir izin süreciydi ve bu sona erdi. Ancak daha önceden yaptığımız başvuruların incelenmesi devam ediyor. İzin verilen GDO’lu yem sayısının ilerleyen dönemlerde artacağını düşünüyoruz” dedi. 

"TÜRKİYE'NİN GDO'LU YEME İHTİYACI VAR"

Türkiye’nin GDO’lu yeme "ihtiyacı olduğunu" iddia eden Koca, “Tüm hayvancılık sektörü bu yemlere ihtiyaç duyuyor. Çünkü Türkiye’de üretilen hayvan yemi hammaddesi yeterli gelmiyor. Üretilen yem hammeddesi yem ihtiyacaının yarısını karşılıyor. İthal etmek gerekiyor. Dünyada ticarete konu olan soyanın da yüzde 90’ı GDO’lu. Yani GDO’suz soya bulmak neredeyse imkânsız” dedi.