Vajinismusun sonuçlarını en ağır ve doğrudan bir şekilde kadınlar yaşadığı halde, eşlerinin de çok çeşitli etkilenebileceklerini anlamak da önemlidir. Tedavi edilmeyen vajinismus çilesi uzayıp bir sorun bulunmadan haftalar, aylar ya da yıllar geçtikçe sinirler gerilir ve ilişki çok ciddi bir şekilde bozulabilir. Erkekler vajinismus konusunda sık sık kendilerini çaresiz ve kontrol altına alamadıkları bir durumun merhametinde olarak gördüklerinden vajinismusun erkekler üzerindeki etkisi kendilerine has yükler oluşturur. Erkek partnerin yaşayabileceği tipik duygulardan bazıları şunlardır:

Reddedilme :  “Her zaman reddedilmekten bıktım. Bende, onun benimle cinsel ilişkide bulunmayı istemesini engelleyecek ne var? İlk önce, durum sadece cinsel birleşmede bulunamamaktı, ama şimdi beni hiç istemiyor. Bu durum bana kendimi takdir edilmeyen biri gibi hissettiriyor.”
Empati : “Birisi bunu öğrenirse karım çok kırılır. Onun için çok üzülüyorum ve onun çok fazla acı yaşadığını biliyorum. Onun iyi niyetli olduğunu ve incitmek istemediğini biliyorum ama onun sorunu ikimize birden zarar veriyor. Ona gerçekten çok acıyorum ama ne yapabileceğim hakkında hiçbir fikrim yok.”

Suçluluk: “Seks yapmayı istediğim için kendimi çok suçlu hissediyorum çünkü bunun onun canını ne kadar yaktığını biliyorum. Seks yapmaya çalıştığımızda ona bakamıyorum bile, çünkü seks onun canını acıtıyor ve o da sadece acıya katlanmaya çalışıyor. Ben ‘ihtiyaçları’ olan normal bir erkeğim ve bütün bu sıkıntılardan ötürü ne yapmam gerektiğinden emin değilim. Sevdiğim kadınla birlikte olmayı arzulamak bencilce bir şey mi? Acaba buna bir şekilde ben mi neden oldum?”

Öfke: “Her zaman çok destekleyici bir koca olmadığımı itiraf etmem gerekiyor. Duruma çok kızgınım, gerçekten seks yapabilen insanlara kızgınım ve genel olarak öfkeli biri oldum. Eşim beni kendisinden uzaklaştırdığı ve kendisine yaklaşma çabalarımı görmezden geldiğinde bu beni çok sinirlendiriyor. Bunun onun hatası olmadığını anlayınca doğrudan ona karşı o kadar kızmıyorum ama yine de içimde öfke var.”

Hüsran: “Bütün kalbimle duruma onun gözüyle bakmaya çalışıyorum. Ama ya ben? Benim de duygularım var! Ben sadece seksin sağlaması gereken duygusal bağlantıyı hissetmeye çalışıyorum. Çok mu fazla şey istiyorum?”
Kafa karışıklığı – “Anlamıyorum! Her zaman zifaf gecemin hayatımın en harika gecesi olacağını düşünmüştüm ve sonra … hiçbir şey olmadı. Evleneli bir yıl oldu, daha hâlâ seks yapabilmiş değiliz. Doktorlar karımın bir şeyi olmadığını söylüyor. Ne yapabiliriz?”

Korku: “Buna daha ne kadar katlanabileceğimi bilmiyorum. Karımı gerçekten seviyorum ama artık bu durum tahammül edilemez bir hale geldi. Sonsuza dek sekssiz bir ilişki içinde olmak istemiyorum. Çocuk sahibi olmak istiyorduk ama şimdi bunun da mümkün olmayacağından korkuyorum. Eğer bu durum devam ederse ileride ne olacak?”

Uzaklaşma: “Ev hayatım berbat ve şu anda karımı görmek bile istemiyorum. Zamanımı işime ya da erkek arkadaşlarımla daha çok zaman geçirmeye adasam sanki daha iyi olacak. Hiç olmazsa erkek arkadaşlarım beni takdir ediyorlar ve eğer meşgulsem bu tür şeyleri düşünmem gerekmez.” Erkek partnerlerin vajinismusun bir kadının seksten uzak durmak için kasıtlı olarak neden olduğu bir şey olmadığını anlamaları önemlidir. Vajinanın ‘sıkı sıkıya kapanması’na neden olan PC kasının sıkışması, istemsiz olan bilinç dışı bir reaksiyondur ve kontrol ve niyet olmadan gerçekleşir.

Bir kadın cinsel birleşmede bulunmayı çok istese de, aklıyla PC kasının spazm yapmasını tetikleyen vücudu arasında bir ‘kopukluk’ vardır. Vajinismus oluşumuna katkıda bulunabilecek birçok duygusal ve fiziksel etken vardır. Giriş korkusu gibi (bu vajinismusun bütün türlerinde yaygın değildir) duygusal etkenler vajinismusu olan bazı kadınları etkileyecektir. Bu durumlarda bir kadının korkusu ve seks hakkındaki olumsuz düşüncelerini anlayıp bunları yenmesi çok önemlidir. Kendine yardım programına dahil olan kişinin kendi öncülüğünde yapılan bu duygusal envanter, kadının bu etkenlerin köküne inip onları olumlu cinsel duygularla etkisiz bırakmasına yardım eder.

Erkeklerin, duygularını ‘içlerine atıp’ seksle tamamlanmayan bir ilişkiyi yaşamakla bağlantılı olan öfke, hüsran ve stresi inkâr etmeleri de sık görülen bir durumdur. Erkekler çoğu kez durumlarını kimseye söyleyemeyeceklerini düşünürler. Ayrıca eşleriyle aralarında olan “küçük sır”rı başka birisine söylerlerse eşlerini üzeceklerinden de endişe ederler ve bu yüzden hem kendileri, hem de eşleri hakkında bastırılmış içerleme ve üzgünlük duygularıyla yaşarlar. Ne yazık ki birçok çift, cinsel birleşme çabasının başarısızlığının acı ve hüsranından ötürü birbiriyle mahrem zamanlar geçirmeye son verirler. Vajinismus tedavi edilmeden bırakıldıkça çatışmalar sık görülür ve ilişki sorunları artmaya devam eder. Eşler yatağın kendi taraflarına çekildikçe ve hatta ayrı yataklara uyudukça aralarında iletişim bozuklukları da olur. Vajinismusa ek olarak, bir çiftin aynı zamanda vajinismus durumunu tetikleyen tıbbi durum, ameliyat ya da saldırı gibi olayları da ele alması gerekmektedir. Bu da potansiyel olarak ilişkide daha çok gerginliğe neden olabilir.

Bunun bir çözümü vardır

Tipik olarak, bir teşhis konulduktan ve bir tedavi süreci başlatıldıktan sonra çiftin yaşadığı stres düzeyi azalır. Birçok çift, vajinismus tedavisi üzerinde çalıştıktan sonra birbirleriyle duygusal olarak daha yakın olduklarını, iletişim becerilerinin arttığını ve cinsel ilişkileri ya da partnerlerini garantiye almadıklarını görürler.