Vejetaryen beslenme pek çoğumuzun sofralarımızdan eksik etmediği et, balık, tavuk, yumurta gibi besinlerin içerisinde bulunmadığı hayvansal gıda tüketiminin reddedildiği günümüzde yaygın bir popülasyon tarafından uygulanan bir beslenme şeklidir. Bu beslenme tarzında vejeteryanlar kendilerini, Semi-vejeteryan: hayvansal gıda olarak sadece balık, kümes hayvanları, yumurta ve mandıra ürünleri tüketenler, Lakto-ovo vejeteryan: Sadece mandıra ürünleri ve yumurta tüketenler, Lakto vejeteryan: Sadece mandıra ürünleri tüketenler, Ovo vejeteryan: Sadece yumurta; Vejan: Katı vejeteryan: Sadece bitkisel gıdalarla beslenen her türlü hayvansal gıdaları red edenler ve Pescetarian: Sadece balık tüketenler olarak ayrırlar. Vejetaryen tarzı beslenmenin hamilelikte hem olumlu hem de olumsuz sayılabilecek etkileri bulunmaktadır.

Düşük doğum ağırlıklı bebekler dünyaya getirmemek için anne adaylarının aldıkları enerjiyi arttırmaları gerekmektedir. Belirli gıdaların tüketildiği vejetaryenlik hamilelik için büyük riskler taşımaz ancak tüm hayvansal gıdaların reddedildiği tarzda besleniyorsak bebekte bazı olumsuzluklar ve kronik komplikasyonlar görebiliriz, önemli olan bu tarz diyetlerde her türlü besin çeşitliliği sağlanarak, özellikle gebelikte vücudun yeterli ve dengeli öğün almasını sağlamaktır. Besinlerin yararlarından faydalanmamız gereken bu dönemde bazı besinleri reddetmek bebek için sağlıksız olabilmektedir. Ancak yeterli ve dengeli beslenme ile bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve hastalık risklerinin azalmasını sağlayabiliriz.

Gebelikte örnek bir beslenme menüsü sağlarsak, ( menü bireysel olmalı ve gebeliğin her trimesterı için değişmelidir. ) Kahvaltı: 2 dilim esmer ekmek + 2 dilim peynir + 1 yumurta + 2 adet ceviz içi + 2 tatlı kaşığı reçel ya da pekmez + 1 tabak dolusu mevsim yeşillikleri Ara: 1 orta boy meyve Öğle: 1 tabak dolusu zeytinyağlı sebze yemeği + 2 dilim esmer ekmek + 1 kase yoğurt + 1 kase çorba + mevsim salatası İkindi: ½ simit + 1 kutu ayran + şöğüş Akşam: 1 porsiyon ızgara balık tavuk ya da kırmızı et + 2 dilim esmer ekmek ya da 6-7 yemek kaşığı bulgur pilavı ya da makarna + mevsim salatası Gece: 1 porsiyon meyve + 1 kutu light süt.