Son yıllarda eriğin faydaları ile ilgili yapılan araştırmaların sayısının artması ve besin değerlerinin net olarak belirlenmesi bize erik yemenin sağlığımız için ne kadar fayda sağladığı konusunda birçok bilgi sağlıyor.

Eriğin Faydaları

Pek çok farklı türü ve rengi bulunan erik (2000’den fazla erik çeşidi bulunmaktadır) besin lifi bakımından en zengin meyveler arasında yer alıyor. Antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren erik hastalıklara karşı direncimizi arttırıyor. Düşük kalori değeri (100 gram erik yaklaşık 45 kaloridir) eriğin diyet listelerinin vazgeçilmez meyvelerinden biri olmasını sağlamaktadır. Erik aynı zamanda A, K ve C vitaminleri için oldukça iyi bir kaynaktır. Eriğin bir diğer önemli faydası ise gıdalar yoluyla alınan demir mineralinin vücut tarafından emilimini arttırarak demir eksikliğine karşı koruma sağlamasıdır.

Eriğin Faydaları ve Besin Değeri

Demir Emilimi: Antioksidan bakımından zengin olması dışında yüksek miktarda C vitamini içeren erik bu özelliği ile gıdalar yoluyla alınan demirin vücut tarafından emilimini önemli oranda artırıyor. Demir eksikliği anemisinin kalp ritmi düzensizliği, çocuklarda büyüme sorunları, erken doğum gibi ciddi problemlere yol açtığı düşünüldüğünde yeterli miktarda C vitamini almanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. 100 gram erik günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %16’sını karşılıyor.

Kolesterol: Erik, yine içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Tek başına kötü kolesterolü düşürmek için yeterli değil ancak, okside olmuş kolesterolün damar içinde birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve buna bağlı kalp hastalıklarından korunmamızı sağlayan meyveler arasında sayılabilir. C vitamini aynı zamanda astım, osteoartrit, kolon kanseri ve romatizma gibi hastalıklardan korunmak için kritik öneme sahip vitaminlerden biri.

Makula Dejenerasyonu: Sarı nokta olarak bilinen ve görüşü etkileyen bir retina hastalığı olan makula dejenarasyonu özellikle 55-60 yaş üstü yetişkinlerde görülen bir sorunu. Yapılan araştırmalar, kalıtımsal özellikler bir yana bırakıldığında daha çok erik tüketen toplumlarda bu hastalığın daha az görüldüğünü ortaya koyuyor. Araştırmacılar düzenli olarak erik yiyenlerin yemeyenlere oranla sarı nokta hastalığına yakalanma riskinin %36 daha az olduğunu belirtiyorlar.

Besin Lifi: Temel olarak sebze, meyve, bakliyat ve tam tahıllı gıdalarda bulunan besin lifi başta sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi olmak üzere diyabet, obezite ve kalp hastalıklarına karşı korunmak için son derece önemlidir. Besin lifi yağ, protein ve karbonhidrat gibi sindirilmediği için direkt olarak sindirim sistemine geçer ve bağırsak hareketine yardımcı olur. Besin lifi bakımından zengin erik kronik kabızlık çekenlere en çok önerilen meyveler arasındadır. 100 gram erik günlük besin lifi ihtiyacının %6’sını karşılar. Normal ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenli olarak erik (her türü olabilir) tüketebilirsiniz.

Kan Şekeri: Kırmızı erik tatlı bir meyve olmasına karşın düşük glisemik indeks değeri sayesinde kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açmaz. Bu özelliği nedeniyle tip 2 diyabet hastalarına önerilmektedir.

Kemik Sağlığı: Erikte bulunan K vitamini ve magnezyum minerali gıdalar yoluyla alınan kalsiyumun vücut tarafından emilebilmesi için önemlidir. Kuru erik, menopoz sonrası dönemde kemik yoğunluğunun korunabilmesi için tüketilmesi tavsiye edilen kurutulmuş meyveler arasındadır.

Kilo Kontrolü: Eğer bir diyet programı uyguluyorsanız atıştırmalık olarak erik yiyebilirsiniz. İçerdiği besin lifi ile sizi uzun süre tok tutar ve öğünler arası yaşanabilecek açlık krizlerini aşırı kalorili atıştırmalıklar tüketmeden geçiştirmenize olanak tanır.

Eriğin Besin Değeri

100 gram kırmızı erik;

45 kalori
87.2 gr su
1 gr besin lifi (günlük ihtiyacın %6’sı)
9.5 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %16’sı)
0.3 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %1’i)
6.4 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %8’i)
0.4 mg niasin (günlük ihtiyacın %2’si)
5 mcg folat (günlük ihtiyacın %1’i)
6 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %1’i)
0.2 mg demir (günlük ihtiyacın %1’i)
7 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %2’si)
16 mg fosfor (günlük ihtiyacın %2’si)
157 mg potasyum (günlük ihtiyacın %4’ü)
0.1 mg çinko (günlük ihtiyacın %1’i)
0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %3’ü)
0.1 mg manganez (günlük ihtiyacın %3’ü) içermektedir.

Bu rakamlar ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) 2000 kalorilik referans diyetine göre oluşturulmuştur.