Bir bilimadamı ya da mühendise, bilim-kurgu filmi beğendirmek çok da kolay değildir ve bu insanların bilim-kurguya eleştirileri çok ağır olabilir. Ne var ki; pozitif bilimle iç içe olan bu insanların da hayatlarında yer etmiş önemli bilim-kurgu filmleri de var elbette ve üstelik bu filmler gerçekten tüm zamanların en iyileri arasına girmeyi de hak ediyor.

İşte tr.fobito.com’un hazırladığı, bilim insanlarının onayından geçmiş ve kesinlikle izlenmeyi hak eden bilim-kurgu filmleri listesi...

10 - The War of the Worlds
Byron Haskin’in 1953 yılında çektiği film, sonradan Spielberg tarafından uyarlanarak yeniden çekilmişti; ancak pek çok yapımda olduğu gibi yenileme eskisinin yerini tutmuyordu.

9 - Star Wars
George Lucas’ın efsanevi serisi Yıldız Savaşları’nın bu yıl yedinci filmi de gösterime girecek. Bu başarısının altında hiç şüphesiz 1977’den beri gelen bilimsel tutarlılığın da payı yok değil ki mühendislerin de favorileri arasında yer almış.

8 - Blade Runner
Başarılı yönetmen Ridley Scott’ın en iyi yapımlarından biri olan 1982 yapımı Blade Runner, Harrison Ford’un da en iyi performanslarından birine sahne oluyordu.

7 - Jurassic Park
1993 yılında Steven Spielberg tarafından çekilen film, muhtemelen çekilmiş en gerçekçi ve en muhteşem bilim-kurgu filmlerinden biri olarak kalacak.

6 - Wall-E
Bir droidin Dünya dlşı bir gezegene yolculuğunu konu alan 2008 yapımı animasyon film Wall-E, NASA’nın şu anki çalışmaları ışığında izleyince daha gerçekçi geliyor.

5 - Fantastic Voyage
1966 yılında, Richard Fleischer tarafından çekilen film, hayal gücünün o dönemin bilimsel verileri ışığında nasıl şekillendiğini gösteriyor.

4 - Alien
Listedeki bir başka Ridley Scott filmi olan 1979 yapımı Alien (Yaratık) filmi ve ardından gelen seriler ile Dünya’da yaşamın başlangıcı, yapay zeka, uyku kapsülleri ve gezegenler arası yolculuk gibi bugün gerçek kılmaya çalıştığımız unsurları içeriyor.

3 - Brazil
Bilim-kurgu olmasının yanı sıra bir düzen eleştirisi olarak adlandırılabilecek olan 1985 yapımı, Terry Gilliam yapımı film Robert De Niro’nun da unutulmazları arasında.

2 - The Matrix
Wachowski Kardeşler tarafından 1999 yılında çekilen film, sadece konusu olarak değil, çekim teknikleri olarak da teknolojide çığır açıyordu.

1 - 2001: A Space Odyssey
1968 yılında, efsanevi yönetmen Stanley Kubrick’in çektiği 2001: Bir Uzay Destanı, Kubrick tarzı ile kendinden sonraki bilim-kurgu filmlerine yön gösterirken tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak da sinema tarihine adını yazdırmış durumda.