Rahşan GÜLŞAN

Ancak Türk halkının parası ile alınan 9-3 için ne kadar ödendiği hâlâ açıklanmadı
Geçen hafta yaşadıklarımızı bazı ülkeler on yıla yaymayı tercih ediyor. Ülke tarihinin en kanlı terör saldırısının ardından yaşadıklarımız, aniden “Milli ve yerli!” bir otomobilin ortaya çıkması, aniden ortaya çıkan ve bir gazetenin “Çizimleri dünyada korku dolu çığlıklar attırdı!” dediği milli uçak gemimiz ama tabii ki “Yerli ve milli” otomobilimiz.
Daha doğrusu yerli ve milli Cadillac kostümlü Saab’ımız.
Geyik bir yana şu “Yerli ve milli”, “Yüzde yüz yerli” gibi ittirmelerden hiç ama hiç hoşlanmıyorum. Modern çağda artık kimse yüzde 100 yerli otomobil peşinde koşmuyor. Hangi komponent nerede ucuzsa, nerede daha iyi üretiliyorsa onu tercih ediyor. Çok ucuza satın alınabilecek, tüm Ar-Ge süreci tamamlanmış teknolojileri tüm küresel firmalar satın alıyor.

5 YILDIR ÇİVİ ÇAKILMADI

Ama biz yola seçim yatırımı yapmak, günlük politika malzemesi yapmak için çıktığımızdan önce otomobilin prototipi “Tamamen Türk mühendisinin çalışması” olarak sunuluyor.
Otomobilin ne olduğu birkaç dakika sonra ortaya çıkınca Saab’ın “Yüzde yüz yerli hatta yer yer milli!” 9-3 platformunu satın aldığımız açıklanıyor.
Bir süre kullandığım 9-3 zamanının iyi otomobillerinden biriydi ama beş yıldır üzerine çivi çakılmamış bir platform satın almış bulunuyoruz. Ki bu otomobil bile Saab’ın batmasını engelleyememişti. Üstelik henüz Saab üretim standartlarını tutturabilecek bir fabrikamız ya da girişimcimiz bile yok!

SATIN ALDI SIKINTIYA DÜŞTÜ

5 yıl önce 9-3’ü elektrikli yapmak için satın olan NEVS isimli Çinli şirket elektrikli Saab 9-3 üretmeye çalışmış ancak çok ciddi maddi sıkıntıya düşünce bu çabasını tamamına erdirememiş.
Belli ki Çinli şirketin imdadına artık çok demode olan ulusal otomobil üretme fikrine kapılan Türk devleti yetişti.
Bizim ceplerimizden çıkan parayla yapılan bu satın almanın kaça mal olduğunu öğrenmek tüm Türk vatandaşlarının hakkı! Ayrıca NEVS isimli Çinli şirketten elektrikli Saab’ın hangi parçalarının ve hangi teknolojilerinin birlikte satın alındığı da önemli bir soru.
Ülkenin birincil eksiği yerli otomobilmiş gibi yapılan ve ellerine yüzlerine bulaştırdıkları Cadillaclı ulusal otomobil şovu bizi yine devlete olan güvenimizi bir kez daha yerle yeksan eyledi.

Dünyanın en pahalı güncellemesi


Teknoloji, otomobil alışkanlıklarımızı kökünden değiştiriyor. Çok değil beş yıl önce sadece üst sınıf otomobillerde yer alan özellikler artık mini otomobillerden itibaren kendilerine yer bulmaya başladı.



OTOMATİK ŞERİT DEĞİŞTİRİCİ

Alternatif yakıt seçenekleri ile küresel yeni markaların ortaya çıkması birbirini takip etti. Elektrikli otomobil alanında Elon Musk’ın Tesla’sı bu anlamda öne çıkan bir marka. Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda firmanın yeni modelini burada paylaşmıştım.
Tesla geçen hafta ilginç bir gelişmeye imza attı. Ve Wi-fi üzerinden yani servise gitmeye gerek kalmadan otomobile yüklenebilen bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile artık Tesla S otomobiller güncellenmiş kontrol panelleri, otomatik şerit değiştirici, trafiği algılayan otomatik pilot ve kendi kendine park etmek gibi bazı özelliklere sahip olabilecek. Bu gerçekten mini bir devrim. Cep telefonu günceller gibi otomobil güncellemek gerçekten keyifli.
Ancak bunun bir bedeli var: Tamı tamına 2500 dolar! Dünyanın en pahalı uygulaması anlamına gelen bu güncelleme 2014 sonrası Model S’lere yüklenebilecek. Resmen devrim ayol:)


Sesime gel Lily!


Önceki gün yine insansız hava araçları gündemimizdeydi. Tatsız bir gündem olsa da Drone’lar hayatımızda daha çok yer almaya başlayacaklar. Açıkçası ben de bir süredir acaba bir Drone alsam mı diye düşünüyorum. Bu alanın en iyilerinden Çinli DJi bu sektörün şimdilik lideri. Ama California çıkışlı bir startup bu tahtı Lilly ile sarsmayı hedefliyor. Müthiş bir tasarıma sahip olan ve iniş takımları bulunmayan Lilly, havaya yolladığınız andan itibaren kolunuza taktığınız bir aygıtı takip ediyor ve sizi kareden çıkarmadan görüntünüzü çekebiliyor. GPS ve özel bir izleme teknolojisi kullanan insansız hava aracı siz ani hızlanmalar yaşadığınızda mesela kayak yapıyorsanız kayaklarınız yerden kesildiğinde yavaş çekim moduna geçiyor. 500 dolara satılan Lilly için ön satış başlamış durumda. Teslimatlar ise Şubat 2016’da başlıyor.