Temsili Foto: Reuters


Fransa’nın Lyon kendinde devlete ait bir laboratuar olan CNRS Laboratuar’nda kontrollü ortamda insan spermi üretilmeye başlandı. 10 yıldan fazla bir süredir kısırlık tedavisi üzerinde çalışan bilim insanları sonunda yapay olarak insan spermi üretmeyi başardı.

tr.fobito.com’un haberine göre laboratuvar ortamında sperm üretmeyi başaran bilim adamlarının bu tekniğine ait patentin Fransız hükümeti tarafından satın alındığı ifade edilirken araştırmanın yetkililerinden Marie-Helene Perrard, konu ile ilgili “ergenlik öncesi dönemde olan erkeklerin spermatogonial kök hücrelerinden alınan örnekler ile sperm üretmeyi başardık.” ifadesini kullandı.

Perrard araştırma ile ilgili süreci açıklarken öncelikle farelerden elde ettikleri spermleri denediklerini, sonrasında maymunlar üzerinde çalıştıklarını belirtirken en son insan spermlerinin denendiğini ifade etti.

Çalışmalarının özellikle kanser olan erkekler için çok önemli olduğunu belirten Perrard, kemoterapi tedavisinden sonra erkeklerin yumurtayı dölleyecek kadar sperm üretemediklerini söylerken bu metot ile üreme sorununun ortadan kalacağını belirtti.
2017 yılında klinik test sürecine başlayacaklarını belirten Perrard, tedavinin onaylanması ile 15 bin genç kanser hastası ve 120 bin yetişkin erkek üzerinde uygulanacağını söyledi.