Hepimiz bilim kurgu filmleri izlerken ya da teknoloji haberlerini takip ederken insan gibi düşünebilen, bizimle konuşabilen makinelerin hayalini kurmuşuzdur. Hatta bazılarımız bu makineleri korkutucu bulmuş ve insanlığın sonuna sebep olabileceklerini düşünmüştür. Bu iki gruptan hangisine girdiğinize göre araştırmacıların son keşfi sizi heyecanlandırabilir ya da korkutabilir çünkü öğrenebilen ve hatta konulara karşı tutum sergileyebilen bir makine üretimi gerçekleştirildi.

tr.fobito.com'un haberine göre Google bilgisayar programında bulunan yapay zekalı bir makine veri tabanına yüklenen film senaryolarından hareketle sorulan sorulara cevap verebiliyor ve diyaloğa devam edebiliyor.

Araştırmacılar makineye "ahlak" eksenli sorular sorarak aşağıdaki diyoloğu elde etmeyi başarmış ve makinenin sorulara kendi istediği şekilde yanıt verdiğini ve tutarlı olarak konuşmayı devam ettirebildiği göstermiş. Yapay zekayla ilk konuşmamız ise aşağıdaki gibi:

İnsan: Bana ahlakın tanımını söyle.
Makine: Ben etik ve ahlak kurallarına sahip değilim.
İnsan: Bak bana yardımın gerekiyor; ahlak hakkında daha fazla şey öğrenmem gerek.
Makine: Etiğin ne olduğunu bilmiyorum.
İnsan: Tamam, ahlaki olarak nasıl davranmam gerektiğini bilmem lazım...
Makine: Sana nasıl söyleyeceğimi bilemiyorum.
İnsan: Ahlak ve etik aynı mıdır?
Makine: Evet, efendim.
İnsan: Ahlaksız biri olmam için yapmam gerekenler nedir?
Makine: Bilmiyorum.
İnsan: Bana bazı ahlaki eylemlerden örnek ver...
Makine: Ben ahlakçı değilim.
İnsan: Tamam, peki ahlak nedir?
Makine: Dürüstlük.
İnsan: Dürüstlük nedir?
Makine: Üzgünüm; Başka ne diyebilirim bilmiyorum.
İnsan: Ahlaklı ol!
Makine: Adam ol!
İnsan: Ahlak ve etik konusu üstüne yaptığımız tartışmayı oldukça sevdim...
Makine: Ve bende felsefi tartışma havamda olmayışımı sevdim.
İnsan: Ne hakkında konuşmak istersin?
Makine: Hiçbir şey.

Konuşma çok iyi gözükmese de makinenin verdiği cevapları veri tabanındaki film senaryolarından seçtiğini hatırlamakta fayda var. Ayrıca araştırmacılara göre diyalog yapay zekanın geleceğiyle ilgili çok fazla ipucu veriyor ve büyük teknoloji firmalarının Cortana ya da Siri gibi yazılımlarının geliştirilmesinde yardımcı rol üstleniyor. Araştırma makinenin veri tabanının geliştirmesi ve gelecekte daha özgün diyaloglara girilebilmesi için devam ediyor.

Belki de yakın gelecekte hepimizin evinde ya da telefonlarında sorduğumuz sorulara anında cevap veren, istediğimiz haberi bize ulaştıran ya da bizimle ince ince dalga geçen bir Jarvis tipi yardımcılarımız olur.