Kurulabilirse 63’üncü hükümet kurulacak. Oysa ne güzeldi! 62’nci hükümetin vaatlerinin ardı arkası kesilmiyordu. Nitekim 63’te de aynı grup sahne alacak gibi... Hatırlamakta fayda var...
Enflasyonu düşürmek ana hedefimiz diyorlardı.
Nitekim enflasyon son 13 yıldır ana hedef ve 2004 yılından sonra bir arpa boyu yol gidemedik! On bir yıldır aynı yerdeyiz. Düşmüyor namert!
Büyüme hızlanacak diyorlardı.
Hangi büyüme? Onu sormak lazım... Son elli yılın ortalaması yıllık yüzde 5’i, yüzde 3’ün altına indirdiğiniz büyüme mi? Bu yıl belki yüzde 2 olur da başarılıyız diye birbirinizi kutlar, öpersiniz.
Cari açık azalacak diyorlardı.
Petrol takla attı, fiyatı yarıya düştü de ne oldu? Cari açık hâlâ artıyor! Ürettiğimiz her malın girdisinin ortalama yüzde 70’i ithal... İthal etmezsen, üretemezsin, üretmezsen büyüyemezsin... Zaten büyüyemiyoruz ve yine de düşmüyor cari... İstesen yapamazsın derler ya, yapıyorlar vallahi!
Faizi düşüreceğiz diyorlardı.
Faiz sebep değil sonuç, onu bir türlü anlayamadılar. Ülkenin ekonomisini adam gibi yönetseydiniz, o faiz gerilerdi elbet... Artık geç kalındı, hikâye tamamen değişti. Artmasın yeter!
2023’te kişi başına gelirin 25 bin dolara yükseleceğini; ihracatın 500 milyar dolara çıkaracağını söylüyorlardı.
Neden yapamayacaklarını yazmayayım. Göz var nizam var. Peki, buna inanan saf var mı? Zor ama şahsen 2023 yılında 13 bin dolar gelire çıkalım, 250 milyar dolar ihracatımız olsun, öpüp başıma koyacağım.
İşsizlik oranının yüzde 5’e düşürüleceğini söylüyorlardı.
Ben yüzde 10 gerçek işsizliğe bile razıyım. Nüfusun sadece yarısını çalışabilir gösterip, işsizleri de iş aramıyor kategorisine sokarsan yüzde 3’e de düşer o! Sorun olmaz yani...
Vergi tabanı genişletilecek diyorlardı.
KDV ve ÖTV ile olabildiğine adaletsiz, dolaylı bir vergi sistemine kim sahip? Biz! Şu dolaylı vergileri azaltabilecek misiniz? Ben söyleyeyim; Hayır! Genişleyen ne? Yılbaşından beri 200’den fazla malın ithalatına ek vergi geldi, işte o! Hakikaten bayağı geniş çıktılar! Bunları hâlâ da yapacağız diye iddia ediyorlar. Yalnız bir konuda fikir değiştirdiler;
Her kuruşun hesabı verilecek diyorlardı. Şu sıralar konuyu açsanız erken seçim diye ortalığı yıkıyorlar! Kırmızı çizgimiz falan diyorlar.
Ben kuruştan, hatta milyonlardan vaz geçtim, milyar dolarlar nereye gitti? Hesabı verilecek yolsuzluklar bir yana, son 12 yılda örtülü ödenekten yapılan harcamaların toplamı 8 milyar 152 milyon TL’yi buldu. Şu örtüyü kaldırsak altından neler çıkar acaba?