Karambolde hükümet açıklandı, adeta arada kaynadı. İlk icraatı uçak düşürmek oldu! Daha bu pilav çok su kaldıracak ama biz açıklanan kabineye dönelim.
Ali Babacan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından istenmediğini defalarca yazmıştım. Başbakan Davutoğlu ise tavrını Babacan’dan yana koymuştu.
Haliyle Başbakan’ın dediği olacak değil ya, Babacan saf dışı kaldı. Babacan’ın piyasalar için önemi, gerçeklerden kopmadan siyaset yapabilmesiydi.

HARCAMALAR NASIL ARTAR?


Babacan bundan altı yıl önce Türkiye ekonomisinin seyrini değiştirebilecek “mali kural” peşinde koşuyordu. Hatta bizzat söz vermişti; “Mali kural 2010 Mart ayı sonunda yasalaşır, 2011’de yürürlüğe girer” diye... “Bari bir mali kural çıkaralım kendimizi hizaya sokalım, hiç değilse harcamaları kısalım” dedi...
Peki, ne oldu? Mali Kural önce Meclis gündemin sonuna atıldı sonra unutturuldu. Babacan yılmadı, çalışmaya devam etti. İlerleme de kaydetti.

BİR ZAMANLAR “MALİ KURAL”


Hatta garibim yasanın çıkacağına o kadar inanmıştı ki; “Artık Türkiye’nin de bir mali kuralı var. Mali kural ile birlikte Türkiye artık birçok ülkenin 5 adım önüne geçti!” gibi büyük büyük konuşmuştu. Tam da ucuna gelmişti ki, hop Erdoğan’a takıldı.
Öyle utandırdılar ki Babacan’ı, çıkıp doğru dürüst bir açıklama bile yapamadı. Onun yerine zamanın Sanayi Bakanı Nihat Ergün çıktı; “Yatırım yapan Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı’nın çekinceleri ve itirazı nedeniyle kuralın ertelendiğini” açıkladı. Bu çekincelerden ilgili bakanların haberi bile yoktu!

LİSTE BİRAZ KIPIRDADI SANKİ


Davutoğlu’nun yeni kabinede ağırlığı ne kadar? Şöyle ki; Ekonomi yönetiminin başına düşünülen ve Cumhurbaşkanı’nın görüşlerini paylaşan damat Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Demek kendisine verilen listeyi biraz kıpırdatmış.
Arayı dereyi bulalım derken ekonominin başına Mehmet Şimşek geçti. Artık Mehmet Şimşek, şimşeklerin hedefi olacak. Paratonerlik yapıp Merkez Bankası’nı O savunacak.

BANA HİKAYE ANLAT!


Cumhurbaşkanı’nın inancı faizlerin düşürülmesi yönünde... Hayatın gerçekleri ise artırılmasını söylüyor. Merkez Bankası paralize olmuş, kıpırdayamıyor.
Aslında bu saatten sonra faizleri artırsan da, düşürsen de yabancının Türkiye ile ilgileneceği yok! Türkiye’nin cazip hikâyesi kalmadı. IŞİD, Suriye ve Rus uçağı kime ne kadar cazip gelirse ancak o kadar maceracı para gelir.
Yeni yılda baskı daha da artacak. Kabak Mehmet Şimşek’in başında patlayacak. Diyorum ya, 2016 yılı, berbat geçen 2015 yılını bile mumla aratacak.