Geçtiğimiz yıllarda birçok kez af çıkartılar. Dediler ki; “Yurtdışındaki paranızı Türkiye’ye getirip bunun yüzde 2’sini vergi dairesine beyan edip öderseniz, getirilen varlıkların önü ve arkası sorgulanmayacak. Bununla ilgili vergilendirme yapılmayacak ve ceza kesilmeyecek. Hakkımızı helal edeceğiz!”
Yurtdışındaki parasını beyan edip “vergi barışı” yapanlar bu durumu bir daha ele geçmeyecek bir fırsat olarak görüyorlardı. Haklıydılar da! Hangi ülke böylesine kıyak yapardı ki?
Buna bir çeşit kara para aklama operasyonu diyenler oldu. Peki, bununla ne amaçlanıyordu? Hazine yurtdışından bu şekilde gelecek paralarla piyasanın likit kalmasını ve TCMB rezervlerinin borçlardan değil, TC vatandaşlarının parasından oluşmasını istemesi...

Paracıklar, paracıklar

Barışa katılanlar acele ettiler. Burası Türkiye! Kıyağın da kıyağı çıkar. Artık ne beyana ne yüzde 2 vergiye gerek kaldı. Parayı koy bavula getir. Sorgusuz, sualsiz...
Nitekim Türkiye’ye gümrük giriş noktalarından hiç bir beyanda bulunmadan serbest biçimde nakit para getirilmesinin önünü açtı. Neden?
İşin açıkçası Hükümet seçimlere kadar piyasayı paraya boğmak istiyor, çünkü seçimler öncesi piyasanın para sıkıntısı çekmemesi, doların yükselmemesi halinde seçimi kazanma şansının artacağını tahmin ediyor.
Bu seçimler öylesine kritik ki, yeşil yeşil dolar olur, renkli Euro’lar olur, sıcak para kabul edilir, kara para olur, grisi de olur...

İşe yaradı ama uzun süremez

Yeni genelge “terörün finansmanı”, “kara para aklama” ve “Türk Parasını Koruma Kanuna Muhalefet” şüphesinde savcılığı devreden çıkarıyor.
Normal para olsa zaten banka transferiyle gelir. Kim bavulla para taşır ki? Suriye’de, Irak’ta banka yok, oradan gelen ihracat paraları için diyorlar ama bütün gümrük kapıları bu işleme açılıyor.
İşe de yaramadı da değil hani... Baksanıza doların yukarı çıkma isteği kırıldı. Düşüyor. Cari açık kötü geliyor, büyüme düşüyor, işler kötü gidiyor ama dolar da düşüyor!
Şimdiden uyarayım, fazla uzun sürmez... Uluslararası temelde büyük baş ağrısı yaratır. Avrupa Birliği ve Dış Ticaret Genel Müdürlüğü’nün 10 bin Euro veya fazlası nakit taşıyan yolcuların giriş-çıkışta beyan şartı genelgesine de zıt... Amerika’nın terörün finansmanını önleme çabalarına da...
Demem o ki, şimdilik doları düşüren esas kahraman bu tebliğidir.