“Bazen liderlerin, “Ben bu milleti ayakta tutabilecek tek kişiyim!” dediklerini duyarsınız. Eğer bu doğruysa o lider gerçekten kendi milletini inşa etmekte başarısız olmuş demektir” diyor. Kim? ABD Başkanı Barack Obama... Geçen hafta Afrika Birliği’nde yaptığı konuşmada söyledi bunları...
Hadi biraz konuşmanın başına dönelim... “Size karşı dürüst olmak istiyorum, bunu gerçekten anlamıyorum. Ben ikinci dönemimdeyim, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak hizmet etmek olağanüstü bir ayrıcalık. Bundan daha fazla gurur verici ve ilgi çekici bir iş düşünemiyorum. İşimi seviyorum. Ama Anayasamıza göre Başkanlık için yeniden aday olamam. Aslında kendimin iyi bir Başkan olduğunu düşünüyorum, yeniden aday olsa kazanabilirim, ama yapamam. Amerika’yı ileri götürmek için yapmak istediğim daha çok şey var ama kanun kanundur! Ve hiç kimse kanunun üstünde değildir, Başkan olsa bile...”

“ONE MINUTE” OBAMA!

Buraya kadar en azından bizim için ilginç bir konuşma değil mi? Öyle! Alışık değiliz ki biz... Bünyemiz kabul etmez...
“Ben hâlâ çok genç bir adamım, ama biliyorum ki taze bir enerji yeni anlayışlara sahip olan biri ülkem için iyi olacaktır. Bazı örneklere bakarsak bu sizin için de iyi olacaktır” falan da diyor bu Obama...
Genç olduğunu itiraf etmemiş miydi? Bu cümleleri toyluğuna verelim ve devam edelim...
“Bir lider sadece görevde kalmak için oyun esnasında kuralları değiştirmek istediği zaman, bu istikrarsızlık ve kavga gibi riskleri beraberinde getirir” gibi anlamsızca da konuşuyor.
Yeter ama... Aklı sıra bize de laf geçiriyor! Benim teşhisim; “Obama küçük düşünüyor!” O sadece basit bir ABD Başkanı!

KOYUN GÜDEBİLİR MİSİN OBAMA?

Lider dediğin öyle alttan almaz... Lafı gediğine koyar; “Bunlar koyun bile güdemezler, kaybedip gelirler” der, “biz gidersek ülkeyi batırırlar” der... Vazgeçilmez olduğunu söyler...
Hatta kimsenin haberi olmadan “Türkiye’nin yönetim sistemi bu anlamda değişilmiştir” diyerek bizim gereksiz detaylarla zaman kaybetmemizin önüne geçer.
Neden? Farkı hepimiz biliyoruz; Bizde “Dünya Lideri” var. O sadece Başkan...
Hepsinden geçtim, Obama’nın saflığı; “Gelmek istediğim nokta şu, neden insanlar daha fazla görevde kalmak isterler anlamıyorum. Özellikle çok paraları olduğu halde” cümlesinden çok belli oluyor.
Peki, acaba doğru söylüyor olabilir mi? Bir sürü de alkış aldı... Ya tutarsa? Hadi pamuk eller cebe o zaman... Parası neyse verelim, gitsin... Gider mi hakikaten?