Hiç süslemeden söyleyeyim; Ekonominin mevcut durumu kötü... Bunu, Cumhurbaşkanı gibi ekonomi bilimine karşı çıkıp, “bu da benim tezim” diyerek ileri sürmüyorum. Açıklanan rakamlara bakıyorum. Görüyorum.
Enflasyon yüksek geldi. Beklenmeyen bir gelişme değildi zaten... Sen gidip hemen her şeyi yurtdışından ithal edersen, TL değer kaybettiğinde bütün mallara zam gelir. Nitekim gelmiş.
Paran değer kaybettiği için artık daha pahalıya ithal ediyorsundur. Bu sayede enflasyon artar, bendini aşar...
Burada esas ürkütücü olan sinema bileti, araba lastiği gibi kalemlerin değil direkt gıda fiyatlarının yüksek oranda artmış olması. Vatandaş kazancının yüzde 35’ini gıdaya harcarken, yüzde 2.59 oranında gıda da yükseliş yaşanmış. Fena vurmuş.

ÇOK FENA

Gelgelelim bunu açıklayan TUİK hangi çarşı, pazardan alışveriş yapıyorsa ben de oradan alışveriş yapmak istiyorum. Sadece portakalda iki haftada yüzde 30 geçirdiler... Yüzde 2.59 ne ola ki?
Ekonomiye kötü diyorsak enflasyonun özeti yetersiz kalır. Gurur duyduğumuz hatta gaza gelip 2023 için 500 milyar dolar hedef koyduğumuz ihracatta durum ne? O çok fena...
İhracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre kasımda yüzde 10, aralıkta yüzde 4.4, Ocak’ta yüzde 5.2 ve nihayet şubatta da yüzde 13 oranında geriledi. Son dört aydır kafayı kaldıramamışız.
İhracatçıların iddiası neydi? Değerli Türk Lirası nedeniyle rekabet gücümüzü kaybediyoruz! Hani nerede? Lira sadece yılbaşından beri yüzde 7 değer kaybetti, ortada ne artış işareti var ne de toparlanma emaresi...

DAHA DA FENA

Peki, Türk Lirası’nın değer kaybının yararı olmadıysa, zararı oldu mu? Olmaz mı? Bakın bankaları ve finansal sistemi hiç saymayalım. Saymayalım ki moralimiz daha da bozulmasın.
Aralık sonu itibarıyla finansal kesim dışındaki firmaların döviz açıkları 183 milyar dolar seviyesinde... Yüzde 7’den hesap edersek Türk şirketlerin döviz cinsi borçlarının Türk Lirası karşılığı kurlarda yaşanan artış nedeniyle yılbaşından bu yana tam 33 milyar TL arttı. Fena girmiş...
Seçim için son düzlüğe girerken ekonomik problemler Türkiye’yi zorlamaya başladı. Ekonomi kurmaylarında ufaktan panik havası seziliyor. Ellerinde olsa istifa edecekler.
Başarısızlığa sebep arıyorsanız beceriksizlikten başka bir şey değil, onu da söyleyeyim... Daha da fena olan o ya!