Sanki günlerdir düşünüyorlarmış da bir anda bulmuşlar gibi ortaya çıkıyorlar; “Yüksek teknolojili ürün satmalıyız!” Satalım o zaman... Elimizi tutan mı var? Yok! Zaten yüksek teknolojili ürünümüz de yok... Neyi satacağız?
Yapabilecek olanımız var mı? Bir öğrencinin ilkokula başlamasından itibaren okul dönemi 12 yıl sürüyor. AKP İktidarı 13 yıldır devam ediyor. Bu durumda eğitim sistemimizde mezun olan her çocuk AKP eğitim sisteminin eseri...

ÜNİVERSİTE VAR, ÖĞRENCİ YOK!

Eser dediğimiz ise tam bir ucube... İki gün önceki haberde; “Geçen yıl 25 üniversitede fizik, kimya ve biyoloji bölümleri boş kaldı” yazıyordu. Türk öğrencilerin bilgi ve becerileri 454 ortalama skor ile Uluslararası Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün ortalaması olan 500 skor değerinin altında, en sonlarda...
Neden böyle? Bana değil, meslek liselerini imam hatip yapanlara sorun.

TEKNOLOJİ NEREDE?

Nedir bu yüksek teknolojili ürünler? Havacılık ve uzay, bilgisayar, yazılım, yapay zeka, otomasyon, ecza, telekomünikasyon, tıbbi cihaz gibi sektörler... Var mı bizde? Ucundan montajı var, kendisi yok.
Türkiye’nin sattığı malların içinde teknoloji payının yıllar içinde artması gerekirken, son 12 yılda adeta yok oldu. Dünya Bankası verilerine göre 2012’de Türkiye’nin ihracatında yüksek teknolojinin payı sadece yüzde 2 oranında...
Şöyle söyleyeyim; Boko Haram örgütünün insanlarını katlettiği Nijerya, dünyada teknoloji alanında bizim önümüzde yer alıyor.

KİM NE YAPSIN TEKNOLOJİYi?

Hadi biz yapmadık, rekabete ortak olabilmek için parasını verdik teknolojiyi ithal ettik diyelim. Son yayınlanan inovasyon endeksinde ilk 60 ülke arasında yokuz.
Türkiye 2004-2013 arasında 100 milyar dolarlık yüksek teknoloji, 120 milyar dolarlık orta teknoloji ürünü ithalatı yapmış. İhracat neredeyse yok!
Öyle bir ortam yaratıldı ki, iş dünyası yüksek teknolojiye yatırımı yani araştırma ve geliştirme bütçesini gereksiz görüyor. Yapan şirket zarar ediyor. Hâlâ inşaat, teknolojiden daha cazip bir yatırım aracı...

NANO TÜRKİYE

Ülkenin Cumhurbaşkanı Erdoğan; “İnşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiş demektir” diye dursun hikâye teknolojide bitiyor. Erdoğan, ülkenin patinaj çektiğini söylüyor fakat geriye gittiğine söylemeye dili varmıyor.
Onun için bu durumdan tek çıkış yolu hâlâ başkanlık sistemi... Nano Türkiye yaratmak için mi acaba?
Peki, teknoloji deyince aklınıza hangi Türk şirketi geliyor? Benim aklıma ilk gelen, reklamların da etkisiyle Vestel... Vestel Elektronik bu yıl ilk çeyrekte 74 milyon TL zarar açıkladı. Yorum sizin!