Merk Ber Emrika (Kahrolsun Amerika)’ nın karın doyurmadığı görüldü. Sonunda İran nükleer anlaşmayı imzaladı. İşin aslı, İran’ın elektrik üretmek için nükleer santral kurma gerekçesi hiç mantıklı değildi. O kadar petrol ve doğalgazın olacak ve elektrik için daha pahalıya gelecek olan nükleer santral kuracaksın. Tabii kimse yemedi!
Yıllık 70 milyar dolar kayba denk gelen ambargolar, transfer yasakları, ticari engellemeler ile İran ekonomisi bitme noktasına getirdi.
İmza ile beraber, İran’a yönelik ambargoların kaldırılması, ABD ile İran arasındaki çatışma atmosferinin kaybolması, Ortadoğu ve dünyada dengeleri etkileyecek. Türkiye’yi daha da derinden etkileyecek.

ŞİMDİ REZA DÜŞÜNSÜN

Diplomatik çözüm işimize gelir. Hemen yanı başımızda yeni bir savaştan çok daha iyidir. Gerçekçi olursak; İran, Türkiye’den fazla haz etmez. Amerika nedeniyle sevmez, mezhep sorunları nedeniyle sevmez.
İran, Türkiye ile mecbur kaldığı için ticaret yapıyordu. Türkiye’de malum kişiler de bu durumu kullanıyordu. Ayakkabı kutularındaki, elbise askılarındaki, saatlerdeki paralar hep İran’ın paralarıydı.

KAYMAĞI KİM YİYECEK?

Şimdi işleri daha kolay... Türkiye’ye muhtaç değiller. Yine de ambargoların kalkması nedeniyle İran’da refahın artmasına paralel olarak sınır ticaretinde önemli artışlar yaşanacak.
Farklı senaryolar da masada olacak. Ambargoların kalkması ile başta petrol şirketleri olmak üzere İran’da yatırım yarışına girecekler.
Amerikan, İngiliz, Alman ve Fransız şirketlerinin yanı sıra Çin şirketleri de önemli bir rakip olarak sahada olacak. Ya biz? Taşeron olmaktan ileriye gidemeyeceğiz. İşin kaymağını onlar yiyecek.
Ambargonun kalkması ve ekonomik reformlarla büyüme hızlanacak. Üretim başlayacak. Hadi Çin Avrupa’ya uzaktı... Ya İran? Rakibimiz olacak.
Turizmde ise açığımızı kapayabilecek bir potansiyele sahip. Zamanında bir milyondan fazla İranlı ağırlarken bugün 200 bini geçmiyor.

STRATEJİ SAVAŞLARI BAŞLIYOR

Bir de Irak cephesi söz konusu... Türkiye’den beklenen desteğin zayıf ve yavaş olması Kürtleri, İran tarafına itecek. Eğer bu durum, Kürtlerin petrolü İran üzerinden satma gibi bir arayışa yol açarsa, Ankara’nın güvendiği dağlara kar yağacak.
Diğer bir açıdan, İran’ın bölgede güçlenmesi Türkiye’nin lehine... Ankara’nın tersine İran, bir Kürt devletine asla müsaade etmez.
Artıları, eksileri karşılaştırırsak, artılar ağır basıyor. Stratejik olarak doğru hamlelerin zamanı... Hamleyi yapacak olanların yaptıkları pek fazla umut vaat etmiyor ama neyleyeyim ki malzeme bu!