Son kararım... Ülkenin önde gelen ekonomi aktörlerinden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı acı çekmekten, azar işitmekten haz duyuyor. Ciddi ciddi zevk alıyor. Bu durumun başka bir izahı yok!
Cumhurbaşkanı, Cemaate göndermede bulunup; “Acaba Merkez Bankası’nı da mı birileri nüfuz altına alıyor” demesi bile yeteri kadar acıtıcı değil mi?
Ya da; “Bağımsızlığını savunuyorsun da başka yerlere mi bağımlılığın var?” diye suçlaması...
Cemaat kim? Bütün kötülüklerin anası!     Belli ki Cumhurbaşkanı, O aynı zamanda her şeyin başı, gücün karanlık tarafının Erdem Başçı’yı ele geçirdiğine inanıyor.
Her ne kadar bağımsız diye adlandırılsa da sonuçta ülkeyi yönetenlerin güvenini kaybetmiş ve suçlanan bir Merkez Bankası Başkanı o koltukta oturamaz. Oturmamalıdır da!

HATALAR HEZİMETE GÖTÜRDÜ

Başa dönelim... Kişisel görüşüm, Başkan Başçı çoktan istifa etmeliydi. Öylesine onarılmaz işler yaptı ki, insanlara, kurumlara ve ekonomiye büyük zararlar verdi.
Önce, dalgalı kur sistemi uygulanan bir ekonomide dalgaları aşarak hedef gösterdi. “Dolar kuru yılsonunda 1.92 olacak” diyerek affedilemez bir hata yaptı! Tabii ki dediği olmadı. İnananlar büyük paralar kaybetti. Sadece bu hatası dahi istifa etmesi için yeterliydi.
Yetmedi... Önceki yaz aylarında yapılması gereken çeyrek veya yarım puanlık faiz artışları, Merkez Bankasının öngörüsüzlüğü, basiretsizliği ve siyasi baskı yüzünden hep ertelendi, durdu. Sonuçta dolar koptu gitti, frenlemek için 5.5 puan birden faiz artırımı yapıldı.

SON TAHLİLDE NE OLACAK?

Gelelim son hamlenin analizine... Eğer faizlerin düşürülmemesi gerektiğine inanıyorsan ki ben düşürülmemesi gerektiğine inanıyorum, dik dur hiç düşürme! Ne yaptı Merkez? Gitti düşürdü. Resmen teslim oldu.
Bağımsız olmadığın bilinirken neden bağımsızcılık oynamaya çalışıyorsun? Kısaca yine yaranamadı.
Peki, şimdi ne olacak? Gerek Ekonomi Bakanı gerekse Erdoğan, dolar kurunun nereye gideceğini umursamadıklarını buna karşın düşük faiz istediklerini her ortamda dile getiriyorlar. Merkez Bankasının kaçacak yeri kalmadı. İndirecek. Hem de dibine kadar!
Bu ortamda Türk Lirası’nın değer kaybetmesi kaçınılmaz. Benden söylemesi...
twitter@sozcumuratoglu adresimde feveran ediyorum. Beklerim.