Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, Cumhurbaşkanı konuşması sırasında “bir ülkenin uçağını düşürdük” derse, ortam buz keser.
Bizde öğretmenlere konuşuyor, “uçağı düşürdük” diyor ve alkış tufanı kopuyor. Gel de şimdi öğretmenleri görüp bu ülkenin geleceğinden umutlu ol! Ne dese şakşaklayacaklar, orası ayrı...
Hava sahamızı ihlal etmiş, düşürmüşüz. İyi de bu yılki 114’üncü hava sahası ihlaliydi bu... Kırmızı düğmeye basma emri vermeden önce hiç düşünmedik mi, Rusya sayısı az kalan dostlarımızdan biridir diye? Tek bir uçağın amacı Türkiye’ye saldırmak olamaz diye? Düşürürsek elimize ne geçecek diye?

Bizim uçak ne zaman düşer?


Bu uçağı düşürmek kimseyi milli kahraman yapmaz. Ama ne yapar? Aklıma gelenleri sıralayayım. Ruslar bölgeye onlarca hava savunma sistemi gönderdiler. IŞİD’in hava gücü olmadığına göre bilin bakalım kimin için gönderdiler?
Burnumuzu çıkarsak skoru eşitleyecekler. Biz PKK için haftada bir sınır ötesi harekât yapmıyor muyuz? İlla canımızı yakmak isteyeceklerdir. Benzerini biz Suriye’ye yapmadık mı?

14 günlük yedeğimiz var


Enerji ithalatında Rusya’ya bağımlıyız. Üstüne Rusya’dan aldığımız gaz için indirim istiyoruz. Elektriğin yarısını doğalgaz ile üretiyoruz. Sanayiyi doğalgaz ile çalıştırıyoruz. Evleri doğalgazla ısıtıyoruz. Kışın ortasında gazı bir sebeple kesti diyelim... Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesi sadece 14 gün...
Keser mi? Muhtemelen kesmez... Büyük para kazanıyor neden yapsın ki? Türkiye Rus uçağını düşürür mü diye sorsanız, yine “muhtemelen düşürmez, niye yapsın ki?” derdim.

İlişkiler buz tuttu!


Rusya’dan ikinci bir boru hattı istiyoruz. Nükleer santral ihalesini yap işlet devret ile Ruslara vermişiz. Turizmde en büyük ikinci müşterimiz Ruslar.
İnşaat şirketlerimiz Rusya’dan milyarlarca dolarlık ihale almış. Otomotiv ihracatı, tekstil ve deri ihracatı, tarım ürünleri ihracatı yapıyoruz. Gırla Türk mağazası var, Türk malları satılıyor, Türk işçiler çalışıyor. “Hava sahamızı ihlal etse bile niye aramızı soğutayım?” diye durup düşünürüm. Şimdi buz kesti.

Ya bizim karizma?


İlla Rus uçağını düşürmekle gururlananlar olacaktır. Peki, sorarım uçağı düşürmekle Suriye’de Putin’in karizmasını çizmek dışında elimize ne geçti? Elimizde kanıtlar var diyen Rusya’nın “terör örgütü IŞİD’in suç ortağı Türkiye” suçlamalarına dünyayı ikna edecek cevaplar verebilecek miyiz?
Ben kendi ülkemde ikna olmuyorum ki, dünya nasıl ikna olacak? Hepsinden geçtim, Ortadoğu bataklığına kaymış ve Rusya ile ilişkilerini sıcak temas gerginliğine taşımış bir ülkeye ne kadar yabancı yatırımcı gelir. 2015 kötü mü geçti dediniz? Mumla arayacağız!