Zamanında, Başbakan Erdoğan, tam bir işgal komutanı edasıyla “Çok yakında Şam’a giderek Emevi Camii’nde namaz kılacağız” diye kükremişti.
Kimse de ona “önce kendi ülkendeki Cizre Ulu Cami’nde namaz kıl” demedi.
Sanki başka sorunumuz yokmuş gibi mevcut Başbakan Davutoğlu ile beraber ülkeyi öyle bir cendereye soktular ki, Türkiye, hem parasından, hem itibarından hem de dostlarından oldu.

Anlamayana davul zurna az!

Nasıl oldu? Belli ki bunu Erdoğan da kavrayamamış! “Rusya’nın Suriye ile sınırı yok; neden ilgileniyor, anlamadım” diyebiliyor. Bizim Filistin ile Mısır, Libya ile sınırımız mı var? Gören de Amerika’nın Mars’la sınırı var da bu yüzden ilgileniyor sanacak!
Son tahlilde partiye Ruslar da dâhil olunca işler iyice karıştı. Peki, sorun nerede?
Türkiye ekonomisinin yarısı doğalgaza bağımlı... Kullandığımız doğalgazın dörtte üçünü bugün sorunlar yaşadığımız cephedeki Rusya ve İran’dan alıyoruz.

Uçak düşer, ekonomi çöker

Madem öyle biz de doğalgaz ile ısınmayız, gerekirse kömür yakarız da diyemiyoruz. Bunun nedeni aldığımız doğalgazın sadece beşte birini bu amaçla kullanıyoruz. Gerisini elektrik ve sanayi üretiminde kullanıyoruz.
Oldu da karambolde bir uçağımızı düşürdüler diyelim. Bırakın ilişkileri kesmeyi, adamlara yan gözle dahi bakamayız. Biz onlardan doğalgaz almazsak adamlar gelirlerinden olurlar ama bizde hayat durur. Ülkenin yarısı elektriksiz kalır, fabrikalarda makineler çalışmaz. Ekonomik felç geçiririz.

Çok da narinmişiz

Yani Erdoğan’ın “Putin’e kırgınım” dediği gibi en fazla “kırıldım” diyebiliriz, aksi takdirde ekonomik olarak kırılırız.
Adamlar Türkiye’nin ilk nükleer santralini inşa ediyorlar. Bu yıl Rusya’dan gelen turist sayısı azaldı, Antalya sallandı. Tekstil ve tarımın en önemli pazarlarından biri Rusya... Keza İran...
Rus doğalgazını Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Avrupa’ya ulaştırmak için anlaşmalar yapmışken hatta dünyanın parasını harcamışken hepsini çöpe mi atıyoruz?

Neyin hırsı bu?

Rusya ve Çin’in başını çektiği oluşum Şanghay Beşlisi’ne girmek için yanıp tutuşuyorduk. Ona ne oldu?
Ne olduğunu söyleyeyim. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin gördüğü en berbat dış politikası ile yönetiliyor. Suriye’de peydahlanan terör örgütleri için Türkiye suçlanıyor. İki milyon Suriyeliye bakıyoruz kimseye yaranamıyoruz.
Derdimiz neydi?
Emevi Camii’nde namaz kılmak mı?