Bundan 1,5 yıl kadar önce İktidar, torba kanunun içine sıkıştırıp Sayıştay’ın kamu payı yüzde 50’den az olan şirketlerde denetim yapmasını engelleyen yasa maddesi Meclis’ten geçirmişti.
CHP, Sayıştay Kanunu’nun bu 4’üncü maddesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Değerlendirildi ve ilgili yasa iptal edildi. Üç gün sonra tam bir yıl olacak. Normal şartlarda ne olur? Resmi Gazete’de yayımlanır ve yürürlüğe girer değil mi? Anayasa Mahkemesi’nin kararı 8 ay sonra 16 Temmuz 2015’te Resmî Gazete’de yayımlandı.
Neden Temmuz? Ekleyin 6 ay, yasa ocak ayında yürürlüğe girecek, bu sayede 2015 yılı denetimi yapılamayacak! 2015 yılı önemli... İki seçimin olduğu yılda Türk Hava Yolları, Anadolu Ajansı, Türk Telekom gibi şirketler denetlenemeyecek. Sayıştay ancak 2017 yılında 2016’yı denetleyebilecek.

KAYIP DEVE ARANIYOR!


Sorun kendinize, asli görevi devlette harcanan paraların hesabını denetlemek olan bir kurumunun elinden bu yetkileri almak ile amaçlanan nedir? Peki, devlet kurumlarının denetlettirilmemesi kime ne gibi bir çıkar sağlamaktadır.
AKP yıllardır Sayıştay’a denetim yaptırtmadı. Şimdi denetim usulen yapılmaya başlandı ama amaca hizmet edemiyor. Yine de el attığı her dosyadan yolsuzluk fışkırıyor.
Öyle bir örnek var ki okuyunca “deveyi hamuduyla götürmek” deyiminin gerçek dünyada vücut bulmuş halini göreceksiniz.
Yıl 2012, Türkiye Kömür İşletmeleri, Güney Ege Linyit İşletmesi Müessesesi’ni inceleyen Sayıştay, stoklarda 667 bin ton kömürün eksik olduğunu tespit etti.

26.680 KAMYON KÖMÜR NEREYE GİDER?


Sayıştay, kömürün ve sorumlularının bulunmasını isterken sonraki denetimlerinde de olayın takipçisi oldu. Nihayet Haziran 2015’de Enerji Bakanı Taner Yıldız soru önergesine cevap verdi; “Önergede konu edilen hususlar ile ilgili olarak müfettişler tarafından yapılan inceleme çalışmaları devam etmektedir.”
Kayıp kömür ve sorumluları hâlâ bulunamadı. İşin komiği Kömür İşletmeleri ürettiği kayıp kömür için kasasından 1,3 milyon lira vergi ödedi.
Kayıp kömür miktarı 667 bin ton... Normal bir kamyon 25 ton yük taşısa, 26.680 kamyon kömür kayıp demektir. Kamyonları arka arkaya dizsen 400 kilometre yol olur. Nasıl başarmışlar? Nasıl gizlemişler? Akıl almıyor. Pes!