Sigara ve alkol zararlı diye devamlı zam yapılıyor. Maksat fiyatı artırıp, halkı kötü alışkanlıklardan korumak! Zam yap ki, satın alırken canı acısın... İyi de bu mantıkla gidersek dünyada şişmanlıkla en kapsamlı mücadele eden ülke payesi de bizim...

Yemek yerken insanın canı acıyor!

Şöyle ki; son iki yıllık dönemde dünya gıda fiyat endeksi yüzde 21 oranında düştü. Ya Türkiye de? Son iki yılda biz de yüzde 21’i yakaladık ama tersten... Bizde arttı!
Dolar kazansak iyi de...
Dünyada fiyatlar düşerken bizde neden düşmüyor? Nedeni basit, dolar kuru iki yılda tam yüzde 42 arttı da o yüzden... 21+21 hesabı bu kadar mı cuk oturur?
Sonuçta Türkiye, 126 ülkeden sebze ve meyve ithal ediyor. Çil çil dolar ödüyor.

Dünyada kaç ülke var ki zaten?

Başka bir soru sorayım; Bu ülkede iki yılda gelirini yüzde 42 artıran var mı? Maaş zammında yıllık yüzde üçün, beşin hesabının yapıldığı yerde yüzde 42’yi kim bulmuş?
Peki, biz bu ülkede hiç mi üretim yapmıyoruz da dünyada fiyat neyse bire bir ödüyoruz?
Talimatla fiyat mı düşermiş?
Durum öyle bir hale geldi ki, Başbakan Davutoğlu, enflasyon oranının üzerinde artış gösteren tüm gıda fiyatlarının yakından takibi ve gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdi.
Vay be! Demek bu iş talimatla olabiliyormuş. Bugüne kadar nerelerdeydin Davutoğlu? Madem o kadar basitti neden daha önce talimat verme zahmetinde bulunmadın?
Yok efendi o iş o kadar basit değil... AKP on üç yıldır iktidarda ve bu konuda hiçbir şey yapmadı, yapmıyor...

El alem nasıl yapıyor?

Sebze, meyvede ödenen paranın çok az bir kısmı üreticiye giderken, fiyatlarının belirlenmesi gıda tekellerinin denetimine girmiş durumda... Sistemsel sorunlar yaşıyoruz.
Avrupa’da çiftçiler kooperatife üyeler. Kooperatifler üreticiden aldığı ürünleri direk tüketiciye satıyor. Böylece fiyatlar yükselmiyor. Türkiye’de ise aracılar yüzünden gıda fiyatları 4-5 kat artıyor. Çiftçi ürününü ucuza satıyor fakat tüketici pahalı yiyor. Burada üretici de tüketici de zarar görüyor.

Sorun orada değil, burada!

Pahalı gıda fiyatlarının tek sebebi aracılar mı? Tabii ki değil... Et fiyatları uçtu gitti... Orada da mı aracılar var?
Ekonominin temeli nedir? Arz-talep meselesi... Talep artarsa, fiyat artar... Yılbaşından beri perakende et satışları yüzde 40 düştü, fiyat hâlâ artıyor! Demek ki arz fiyattan hızlı düşüyor. Ortada et yok!
Nitekim hepsi bizi tek bir sonuca yönlendiriyor; Talimatla işi çözebileceğini sanan kötü yöneticiler tarafından yönetiliyoruz. Başka söze gerek var mı?