Yolda yürürken insanlara hedef gösterip “Bu adam Merkez Bankası’nda çalışıyor!” deyin, taşlamaya başlarlar. Koskoca Cumhurbaşkanı boşuna mı “Vatanı satmak yüksek faizle, kötü yönetimle, emeği heba etmekle olur” diyor. Demek vatanı satıyorlar! Yandaş gazeteleri okuyorum zaten hepsi paralelci... Nasıl insanlar bunlar, geceleri nasıl uyuyorlar?
İşin tadı böylesine kaçmış durumda... Trajik olan tarafı Merkez Bankası bu sefer “doğru” olanı yapıyor! Sadece yaranamıyor. “Aslında ülkenin gerçek durumu budur, sıkışmış durumdayız” diye açıklama da yapamıyor.
Peki, Merkez Bankası kabaca ne yapar? Faiz oranlarını belirler, piyasadaki para miktarını ayarlar, bankalar arası piyasayı dengeler. Budur yani... Daha ne yapacak?

ONLAR ELMA, BİZ ARMUT

Cumhurbaşkanı; “Amerika’daki, Japonya’daki, Avrupa’daki faiz oranlarına bakacaksınız. Bakıyorsunuz eksi faiz oranlarıyla 1-1,5, buralarda dolaşan faiz oranları var. Peki, bunlar gerçekten akıllarını ekmek peynirle mi yediler de bu kadar düşük faiz uygulaması yapıyorlar. Bize ne oluyor? Biz niye 7.5 politika faizinde tutuyoruz” açıklamasıyla yine Merkez Bankası’nı akılsızlıkla suçluyor.
İyi de bu ülkelerle Türkiye bir mi? Onlar gelişmiş ekonomiler... Sen gelişmekte olan ülkeler arasında en kırılganlardansın. Onlar enflasyon yaratmaya çalışıyor, sen enflasyonu düşürmeye çalışıyorsun.
Onlarda insanların tasarruf oranları tavan yapmış, harcama yapmıyorlar, sende birikim namına hiçbir şey yok! Onlar yıllardır parasal genişlemeye gidiyorlar, sen sıkı para politikası uyguluyorsun. Kısaca onlarla hiçbir benzerliğin yok!
Bu ikinci lig takımına Real Madrid’in sistemini oynatmaya benziyor. İkisi de futbol takımı ama her maç beş yer oturursun yerine...

13 YILDIR NEREDEYDİN?

Senin 430 milyar dolar döviz pozisyon açığın var. Döviz fiyatlarında artan her kuruş seni daha da zora sokuyor. Merkez Bankası bunu görüp işi dengede tutmaya çalışıyor. Kısaca son 13 yılda iktidarın yediği haltları temizlemeye çalışıyor.
Ülkeyi uyguladığı ekonomi politikaları ile açmaza sokan kim? Özelleştirmelerden gelen paraları, yurtdışından alınan borçları toprağa gömen kim? İşadamlarına bankalarını, fabrikalarını yabancılara sattırıp onları AVM, rezidans, konut yapımına yönlendiren kim?
Bugün ürettiğimizi bile satamıyorsak, ihracat düşüyorsa, üretim azalıyorsa Merkez ne yapsın?
Yalnız şu konuda Erdoğan’a hak veriyorum: Ülkeyi yöneten, sorumluluğu alan, kararı da veren olmalıdır. Yanlış veya doğru...