Türkiye ekonomisinde son yılların kısa özeti şöyle; Dünyada para muslukları açıldı. Yabancı yatırımcılar ülkeye kallavi bir para soktu. Bu para, bankalar ve şirketler aracılığı ile piyasaya enjekte edildi. Türkiye, gelen yabancı para ile büyüdü. Geleceği olmayan bir refaha ulaştı.
Hikâyenin özü “yabancı yatırımcılar!” Onlar olmasaydı büyüme falan olmazdı. Neden olamazdı? Türkiye’nin birikimi yok.
Tasarruf oranı yerlerde sürünüyor. Tüketiyoruz ama üretemiyoruz. Milli tasarruf oranımız gelişmekte olan ülkelerin en kötüsü... Nitekim son dört yıldır da büyüme düşüyor.
Biz de el alemin parasını, şirket satarak, banka satarak, özelleştirme yaparak, borç alarak Türkiye’ye getirdik ve harcadık. Sonra da buna “büyüdük” dedik.    Artık durum değişti. Nereden anlıyoruz? İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, dört sayfalık bir Türkiye eki yayımladı.

TÜRKİYE ARTIK GÜVENİLMEZ ÜLKE!

Dört sayfanın tamamında adeta Türkiye’nin canına okuyor. Ağzı olan konuşuyor deyip geçemezsiniz. Gazete’nin özellikle finans dünyasında saygın bir yeri ver. Karar verenler için önemli bir gösterge.
Ne demişler? “Ankara artık güvenilir görünmüyor!” Yabancı yatırımcının kafasına bir kez yerleşti mi bu durum, sil silebilirsen...
Financial Times’ın Türkiye ekinde iki Türk hocanın ekonomik alandaki görüşleri de var.
Daron Acemoğlu ve Murat Üçer; “Birçok reformlar geriye çevrildi. Enflasyonun düşürülmesinde kritik rol oynamış olan Merkez Bankası’nın bağımsızlığı dizginlendi.
Şeffaflık ve son Yolsuzluk Algılaması Endeksi’ne göre Türkiye 11 sıra birden düşerek 64’üncü sıraya indi. Yolsuzluğa dair algı keskin biçimde kötüleşti.”

DURUM SÜRDÜRÜLEMEZ HALDE

Dünya Bankası raporuna atıfta bulunarak; “Kısa süre önce yayımlanmış olan raporda, Türkiye’nin gelişmesinin, reform ölçülerine bakıldığında 2007’den sonra, esas olarak, durduğu görünüyor.”
Hocalar devam ediyorlar; “Enflâsyon, birkaç yıldır yüzde 8 dolayında ve bu oran, hedef alınmış olan yüzde 5’in bir hayli üzerinde. Kredi patlamasından, özel tasarrufların hızla düşmesinden ve rekabet yoksunluğundan beslenen cari açık, sürdürülemez ölçüde yüksek...”
Kimseyi düşünceleri üzerinden yargılayamazsınız. Onlar böyle görüyorlar ve gördüklerini korkmadan söylüyorlar. Yabancı yatırımcılar bu referans niteliğindeki yazıyı okuyup kararını ona göre veriyorlar. Aklın yolu bir!