Türkiye’de halkın kullandığı popüler yatırım enstrümanları belli... Faiz, döviz, altın... Peki, bu aralar altın alınır mı?
Türkiye’de altın fiyatları iki ana faktörden etkileniyor. Doların fiyatı ve altının ons fiyatı... Son günlerde altının ons fiyatında hızlı bir gerileme olmasına karşın Türkiye’de fiyatı artıyor.
Altının fiyatı dolar ile belirlendiğinden, dünyada altın fiyatları sabit kalsa bile TL’nin dolar karşısındaki hareketleri Türkiye’de altın fiyatlarını yukarı oynatıyor.
Altın fiyatları düşüyor, döviz daha hızlı artıyorsa, altın yine yükseliyor. İkisi birden yükselirse altın uçuşa geçiyor. İkisi de geriliyorsa altın çöküyor.

ORTAM MÜSAİT Mİ?

Altın küresel belirsizlik ortamlarını sever. Finansal sisteme olan güvensizlik dönemlerinde yükselişe geçer. Altına en fazla değer kazandıran yüksek enflasyon olmuştur.
Altın fiyatları faizleri sevmez. Faiz artarsa altın düşer. Amerika’da faizleri artıracağım deyip durdukça altın bir türlü kafayı kaldıramıyor.
Fiziki talebin artması, rezervler sınırlı olduğu için fiyatları direkt olarak etkiliyor. Bu yüzden milletin gözü kulağı Çin’de... Altını alırsa, Çin alır deniliyor.
Kaça çıkarılıyor bu altın?
Bunun bir de çıkarılma maliyeti var tabii... Uluslararası kuruluşların bilgilerine göre kaba bir hesapla; altın çıkarma maliyeti 500 dolar/ons civarında. Bir de bu madencilik şirketlerinin işletme maliyeti var. Ons başına 200 dolar yatırım sermayesi, 150 dolar yeni maden inşa etme sermayesi, 100 dolar maden arama ve proje geliştirme maliyeti, 50 dolar genel harcamalar... Toplasan 1000 dolara denk geliyor.
Ancak burada atlanılmaması gereken iki önemli etmen daha var. İlki; Durum madene göre değişiyor. En güzel örnek Soma... İşletmeci devletin maliyeti olan 135 doları 24 dolara çekeceğiz dedi ve 23.80’e çekti. Sonuç ortada...

DOLAR FİYATINA GÖRE KARAR VERİN

Madencilik işi bu! Nereden kıstıkları belli... Altın çıkaranlar şirketlerin çoğu da düşen fiyatlar karşısında muhtemelen benzer insafsızlığı yapıyordur.
İkincisi; Dünyada hazır, yüzlerce yılda çıkarılan 6,5 trilyon dolarlık altın var. Bu rakam bugün için sadece fiyata göre sınırlı değişim gösterebilir. Fazla mı? Değil aslında... Amerika’nın dünyada 9 trilyon dolarının dolaştığını düşünürsek az bile...
Alınır mı? Benim kişisel görüşüm ons başına 1100 doların altına ciddi sarkmalar yaşanırsa kârlı olabilir. Yine de Türkiye’de dolar çarpanı ile fiyatlandırıldığını unutmamak lazım.